Ismét az egyik leghíresebb hungarikum, a magyar operett előtt hódolnak a Budavári Palota Oroszlános Udvarán. Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Ábrahám Pál, de mások mellett Johann Strauss és Rossini klasszikusai is felcsendülnek majd az idén Operettünnep néven futó programsorozaton, a Budavári Palotakoncerten július 23-án és 24-én.

Kilencedik alkalommal rendezik meg júliusban a zenés színház hagyományos nagy ünnepét, a Budavári Palotakoncertet, ahol a magyar operett tradicionális és modern elemei egyszerre elevenednek meg, de a világhírű zeneszerzőink mellett nemzetközi művészek klasszikusai is terítékre kerülnek. 

A tökéletes hangzásról és látványról a Budapesti Operettszínház művészei, szimfonikus zenekara, balett- és énekkara, valamint sztárszólistái és fiatal tehetségek gondoskodnak. Egy kiváló operett-előadás esetében azonban a tartalom mellett a tálalás sem mellékes, éppen ezért az élményt több száz látványos jelmez, magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnika fokozza. 

Látványos előadás a 2019-es Budavári PalotakoncertenForrás: h27@mensa.hu/Huszár Dávid/Facebook

Az idei program az Operettünnep címet kapta, hiszen az újratalálkozást ünnepelik a művészek és a közönség egyaránt, mégpedig a legnagyobb operettslágerekkel.  A legtöbb dal nem meglepő módon Kálmán Imrétől hangzik el – a Marica grófnőből, a Csárdáskirálynőből, a Cirkuszhercegnőből és a Bajadérból –, a Zeneakadémia egykori ifjú növendéke számára ugyanis az operett hozta meg a világsikert. Lenyűgöző zenéjének titka, hogy a szentimentalizmus borúját mindig áttöri az életöröm verőfénye. A koncerten Lehár Ferenc és Johann Strauss ismert slágerei is felcsendülnek, Kacsóh Pongrác János vitézéből több dalt is hallhat a közönség, és különlegességként Vincze Ottó néhány szerzeménye is elhangzik. A kétszeres Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző nevéhez olyan kultikus filmek dallamai kötődnek, mint a Liliomfi vagy Az aranyember. Kevesebben tudják, hogy az Operettszínház legnagyobb sikere 1953-ban az ő Boci-boci tarka című operettje volt, amiből egy tétel a Budavári Palotakoncerten is hallható lesz.

A programot egyéb magyar és nemzetközi klasszikusok is színesítik: ilyen például Rossini Macska duettje, Piazzolla örökzöldje, a Yo Soy Maria, valamint Gara Mária cabalettája a Hunyadi László operából. Kifejezetten az Operettünnepre készül két nagyszabású koreográfia is: Lénárt Gáborét még nem fedték fel a szervezők, ellenben az már biztos, hogy Kálmán Ördöglovasának ismert Palotását most az Operettszínház két fiatal művésze, Kárpát Attila és Kovács Richárd álmodja színpadra a Balettkar számára.

Budapest, 2014. augusztus 8. Nézők a Budavári Palotakoncert 2014 Operett Gálán az Oroszlános udvarban 2014. augusztus 8-ánForrás: MTI/Beliczay László

Az idei koncerteken is sztárparádéra számíthatunk, a fellépők közt régi nagy kedvencekkel és ifjú tehetségekkel találkozhatunk: Fischl Mónika, Kiss Diána, Lukács Anita, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Dénes Viktor, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Laki Péter és Vadász Zsolt nem először lép az Oroszlános Udvar színpadára, a törzsközönség előtt viszont az Operettünnepen mutatkozik be Süle Dalma, Széles Flóra, Zábrádi Annamária, Erdős Attila és Pete Ádám.

Az est fényét emelik az Operettszínház együttesei: a háttérben a nagyzenekar, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató dirigálásában, a balett- és az énekkar pedig az előtérben teszik mozgalmassá a gálát, amit az Operettszínház művészeti vezetője, Vincze Balázs rendez. A produkciót idén is magas színvonalú színpad-, hang-, fény- és pirotechnika, valamint egyéb meglepetések teszik még felejthetetlenebbé, a Palotakoncertet pedig ezúttal is rögzíti az MTVA, a program augusztus 20-án lesz látható a Duna Televízióban, főműsoridőben.

Az est fővédnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter a következő mondatokkal ajánlja az Operettünnepet: 

Nekünk, magyaroknak a magyar nóta nemzeti azonosságunk része, a vidék kulturális erejének egyik alapköve. Zenei anyanyelvünk, szervesen illeszkedik tradícióinkba. Az operett könnyed dallamvilággal átszőtt történet, sok humorral és fülbemászó zenével fűszerezve melynek központjában az érzelmek állnak. Megbecsültségét jelzi, hogy a klasszikus magyar nóta és a magyar operett is a Hungarikumok Gyűjteményét gazdagítja, amelyben jelenleg 79 érték található.

Táncosok a 2019-es Budavári PalotakoncertenForrás: Facebook

A Palotakoncert ötletadó gazdája, Nacsa Olivér producer szerint a program egészen különleges és több szempontból is rendhagyó lesz: 

Operettünnep, ez az idei koncert címe, hiszen valóban van mit ünnepelnünk az idei esztendőben. Magyarország világviszonylatban is a legsikeresebben kezelte a járványhelyzetet, amelynek eredményeképpen jóval korábban térhet vissza az életünk a régi, megszokott kerékvágásba. Továbbá a köszönet jegyében is zajlik az esemény, hiszen szeretnénk kifejezni a hálánkat az egészségügyben dolgozó, emberfeletti munkát végző honfitársaink iránt! Mindeközben pedig augusztus 20-án átadásra kerül a Nemzeti Galériában a Monarchia korabeli, egyedülálló módon, eredeti formájában helyreállított Szent István terem. Így lesz tehát sokszorosan is ünnep a Budavári Palotakoncert 2021-ben! 

Dr. Vadász Dániel, a Palotakoncert művészeti vezetője és producere pedig az ünnep szót emeli ki ajánlójában: 

Azért választottuk az Operettünnep címet, mert nagyon reméljük, hogy most végre tényleg fellélegezhetünk, 15 havi nélkülözés után ismét élőben hallgathatjuk kedvenc slágereinket. Természetesen Kálmán Imrétől idézünk legtöbbet, hiszen Puskás után ő a második legismertebb magyar a Földön, és ő írta a legtöbb örökzöld operettmelódiát. Külön öröm, hogy a hosszú kihagyás után – amennyiben a szabályozások engedik – Kálmán Imre lánya, Yvonne is velünk ünnepelhet.

Pindroch Ferenc, a Palotakoncertek producereként az exkluzív esemény hagyományteremtő erejére hívja fel a figyelmet:

2021 a nyitás éve, nekünk pedig a hagyomány folytatásáé! Nagyszerű, hogy ez a nyár újra szabadságban telhet, ahogyan az is, hogy a megújuló Budavári Palota építkezései ezúttal is lehetővé teszik a gála megrendezését az Oroszlános Udvarban. Immár kilencedik alkalommal köszönthetjük az operett rajongóit a Kárpát-medencéből és a nagyvilágból és kilencedszer mondhatjuk el újra, Budapest a zene, a könnyed szórakozás, a zenés színház méltó fővárosa a világban. Ez a rendezvény, köszönhetően barátainknak, támogatóinknak ezt képviseli, évről-évre.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója az elmúlt hónapok váratlan próbatétele utáni első nagy találkozás jelentőségét emeli ki:

Budavári Palota és magyar operett! Nehezen találnánk még egy hasonló párost, helyszínt és műfajt illetően, amelyek ennyire kiegészítik egymást. Ezt érzik, tudják nézőink és művészeink egyaránt. Mi már nagyon várjuk azt, hogy újra biztonságban találkozhassunk, és meggyőződésem, hogy a kedves nézők is. Egy nehéz év után töltsünk el újra egy önfeledt estét együtt a legfelemelőbb szabadtéri helyszínen, a legelegánsabb magyar szórakoztató műfajjal, a műfaj legavatottabb, legrátermettebb, legfelkészültebb művelőinek előadásával!

Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, a koncert rendezője megtiszteltetésnek érzi, hogy 2021-ben ő állíthatta össze a Budavári Palotakoncert programját az Operettszínház sztárjainak közreműködésével:

A festői környezethez, a helyszín nagyvilági eleganciájához illeszkedő műsorban kiváló művészeink a legszebb és legismertebb operettslágereket adják elő. Büszkék lehetünk rá mindannyian, hogy az operett, ez a világszerte imádott unikális műfaj, a miénk, magyaroké. Csendüljenek fel hát újra és újra a csodás dallamok ezen az impozáns helyszínen! Adják át magukat a varázslatnak!