A rockzene soha nem állt távol a kábítószer- és alkoholfüggőségektől, számos sztár azonban nem csupán saját magára jelentett veszélyt az önpusztító életmódjával, hanem a környezetére is. Fegyveres rablás, erőszak, pedofília: összeállításunkban tizenhárom rocksztárt mutatunk be, akik a börtönt is megjárták.

Egyre dagad a botrány Marilyn Manson körül. A torz külsejéről elhíresült zenészt még év elején jelentette fel volt barátnője, Evan Rachel Wood, a Westworld sztárja szexuális bántalmazás és erőszak miatt, azóta pedig folyamatosan újabb ügyek kerülnek elő a sokkrocker múltjából. A múlt héten már a negyedik nő vádolta meg hasonló bűncselekmények elkövetésével az énekest. 

Marilyn MansonForrás: Getty Images/FilmMagic/2020 Axelle/Bauer-Griffin

Manson az ügy kirobbanásakor a következő nyilatkozatot tette az Instagramon: 

Az életem és a művészetem már régóta mágnesként vonzza a botrányokat, a friss vádak azonban nem többek a valóság eltorzításánál. Az intim kapcsolataim mindig konszenzuson alapultak, és azon, hogy a partneremmel hasonlóan gondolkodunk. Függetlenül attól, hogy egyesek hogyan - és miért - próbálják meghamisítani a múltat, ez az igazság. 

Ezt a néhány sort leszámítva azóta sem kommentálta az esetet a zenész, amennyiben viszont igaznak bizonyulnak a vádak, akár börtönbüntetésre is számíthat a zenész. Nem ő lenne az első rocksztár, akire lecsapott az igazságszolgáltatás, Chuck Berrytől Garry Glitterig számtalan világhírű zenész megjárta már a börtönt.

Chuck Berry

Chuck BerryForrás: AFP/Pablo Porciuncula

A rock 'n' roll történelmének egyik legmeghatározóbb alakja bár kerülte a drogokat, és az itallal is mértéket tartott, mégis számos alkalommal összeütközésbe került a törvénnyel. Tizenhét évesen négy évre nevelőintézetbe került, miután a barátaival egy hatástalanított pisztollyal több boltot is kiraboltak, majd elkötöttek egy autót. A botrányok azonban csak ezután kezdődtek: 1959-ben egy tizennégy éves kislány megrontásának vádjával három év börtönre ítélték, ebből húsz hónapot ült le, 1979-ben pedig adócsalásért csukták le négy hónapra. 1990-ben azzal vádolták meg, hogy a saját szórakozóhelyén kamerákat helyezett el a női mosdóban, végül azonban peren kívül sikerült megegyeznie a felperesekkel.

Sid Vicious (Sex Pistols)

Sid ViciousForrás: WireImage/Tom Hill/Tom Hill

Minden idők egyik legvitatottabb zenészének már azelőtt meggyűlt a baja a hatóságokkal, mielőtt a legendás Sex Pistols basszusgitárosává vált volna. Amikor a szintén meghatározó punkformáció, a The Damned 1976-ban frontembert keresett, jelentkezett a pozícióra, a meghallgatásra azonban nem ment el, így az együttes választása Dave Vanian énekesre esett. Vicious ezt nehezményezve elment a banda egyik koncertjére, és részegen egy poharat hajított az együttes felé, a dobás azonban nem ért célba, az üveg szilánkokra tört, és a közönség soraiban egy lány részleges látáskárosodást szenvedett.

Ezt az esetet még olcsón megúszta, később a Sex Pistols tagjaként azonban elszabadult a pokol. 1978-ban beheroinozott állapotban több késszúrással a mellkasában holtan találták mellette a szintén kábítószerfüggő barátnőjét, Nancy Spungent. Vicious nem tagadta, hogy előző este veszekedett a lánnyal, de azt állította, soha nem akarta megölni, és semmire sem emlékszik a tragikus estéből. Ötvenöt napot töltött börtönben, mielőtt a pletykák szerint Mick Jagger névtelenül letette érte az óvadékot, de nem sokáig élvezhette a szabadságot. Édesanyja egy kisebb összejövetelt tartott, hogy megünnepeljék a fia kiszabadulását, az eseményre az asszony még heroint is szerzett. A kábítószerektől épphogy megtisztult Vicious aznap este túladagolta magát, és mindössze huszonegy évesen meghalt.