CPg

CPgForrás: Youtube

Csak hogy magyar példa is legyen a listán: a rendszerváltás előtt hazánkban nem kellett sem erőszakos bűncselekményt elkövetni, sem kábítószert fogyasztani ahhoz, hogy egy punkzenekar a börtönben találja magát. Miután a szegedi CPg írt egy nem éppen hízelgő dalt Erdős Péterről, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat menedzseréről, a hatalom nem sokat teketóriázott: 1983-ban egy kirakatper során másfél-két évre ítélték a banda három tagját a kommunistaellenes dalszövegeik miatt. A peranyagban mások mellett a Gáz blues, az Áll egy ifjú, a Mindenki tetű, a Báb, az Anarchiát vagy a Primitív bunkók című számaikra hivatkozva az állt, hogy „az együttes keretén belül megvalósított magatartásukkal a Magyar Népköztársaság alkotmányos rendje, szövetségi, barátsági és együttműködésre irányuló nemzetközi kapcsolata elleni érzelmeket igyekezett szítani, mégpedig nihilista, anarchista alapokon, tehát gyűlöletkeltési szándékkal”.

David Crosby (The Byrds, Crosby, Stills & Nash)

David CrosbyForrás: AFP/Valerie Macon

A The Byrds és a Crosby, Stills & Nash alapítótagja 1985-ben került összetűzésbe először a hatóságokkal: ittas vezetés, kokain, heroin és lőfegyver birtoklásáért nyolc hónap börtönre ítélték. Az énekes-gitáros nem tanult a hibáiból: 2004-ben egy New York-i szállodában felejtette a bőröndjét, a személyzet pedig felnyitotta, hogy beazonosítsák a tulajdonosát, majd rögtön értesítették a rendőrséget, amikor a táskából marihuána, pisztoly és vadászkések kerültek elő. A Rock and Roll Hall of Fame tagja ezúttal azonban csupán tizenkét órát töltött a fogdában, majd óvadék ellenében távozott.

 

Varg Vikernes (Mayhem, Burzum)

Varg VikernesForrás: Wikimedia

Míg a legtöbb rockzenekar csupán a színpadon pózol a sátánista imázzsal, a norvég Mayhem tagjai komolyabban gondolták a dolgot. A black metal műfajának egyik kulcsegyüttesének alapítótagja, az Euronymous művésznevet viselő gitáros missziójának érezte a véleménye szerint az ősi norvég hitéletet meggyalázó kereszténység ellen felvenni a harcot. Azonban amikor a zenekar első énekese öngyilkos lett, a helyére érkező Varg Vikernes már nem elégedett meg a szimpla polgárpukkasztással és vallásellenes gesztusokkal, hanem a tettek mezejére lépett: több templomot is felgyújtott, majd egy vita alkalmával huszonhárom késszúrással Euronymoust is meggyilkolta. A zenészt huszonegy év börtönbüntetésre ítélték, a cellájában azonban több könyvet is írt, amelyben az északi mitológia mellett a globalizmusellenes és a náci gondolatokat sem mellőző világlátását taglalta. Szabadulása után létrehozott egy egyszemélyes zenekart Burzum néven, valamint internetes blogján hirdette tovább szélsőséges eszméit, és nyíltan szimpatizált az Utoya szigetén hetvenhét embert meggyilkoló Anders Behring Breivikkel is. Az egyik bejegyzését követően ismét letartóztatták terrorcselekmény előkészületeivel, de bizonyítékok hiányában végül szabadon engedték.