Fesztiválszezon, kicsit másképp

fesztivál illusztráció
Vágólapra másolva!
Nemcsak a nyári kánikula robbant be az elmúlt hetekben, de a magyar fesztiválszezon is új életre kelt. Egyrészről ez köszönhető annak, hogy rendkívül sikeres hazánkban a járványügyi védekezés, Málta kivételével ugyanis valamennyi uniós tagállamot megelőzzük a védettségi rangsorban. Bár néhány nagy nyári fesztivált még tavasszal lemondtak a szervezők, a programpaletta úgy tűnik színesebb, mint valaha. Olyan új, mondhatni unikális kezdeményezések is indultak, mint például az MCC Feszt, amelyet augusztus elején rendeznek Esztergomban.
Vágólapra másolva!

A szokatlan nyári hőség sem szegte kedvét a két hölgynek. Összekapaszkodva, söröspoharat a magasba emelve énekeltek hangosan a vízparton, a Bánkitó fesztiválon. Mindketten kérték az oltást, a hosszú lezárás és házibulis időszak után most kiereszthették a gőzt. Többek között ezért is zárult sikerrel a rendezvény.

A gőzkieresztésre hamarosan máshol is akad lehetőség bőven. Csak néhányat kiemelve a nagy rendezvények közül: július 21-én kezdődik a Campus Fesztivál, majd még ebben a hónapban várják a vendégeket a Művészetek Völgyébe és a Paloznaki Jazzpiknikre, augusztusban pedig érkezik az MCC Feszt, az EFOTT, a Szegedi Ifjúsági Napok, a balatoni Strand Fesztivál, végül pedig a Tranzit Tihanyban. Bár a legnagyobb fesztiválokat, mint a Balaton Sound, a Volt vagy a Sziget már korábban lefújták, mégis úgy tűnik, a repertoár csak bővült.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A fesztiválok kínálatát böngészve egyvalami szembeötlő: továbbra is a zenei programok (a koncertek és a DJ-k fellépései) alkotják a rendezvények gerincét, ugyanakkor egyre nagyobb hangsúlyt kap a szakmai programkínálat is, előadásokkal, beszélgetésekkel. Ennek valószínűleg csak részben lehet oka a járvány és a miatta érvényben lévő szabályok, valószínűleg a keresleti oldal is megváltozott kissé. A pandémia előtti csúcsra járatott fesztiválpiac után ma már – amikor a fesztiválokon is fellépő zenekarok koncertjein akár hétvégente Budapesten is lehet csápolni – kevésnek bizonyulhat az, ha a rendezők „csak" meghívják a legrangosabb előadókat és megírják a programot. A nemrég zárult Bánkitó Fesztiválon is igen rangos civil kulturális kínálatot raktak össze a szervezők.

Ezen a téren az események sorából kimagaslik egy új kezdeményezés: augusztus első hétvégéjén Esztergomban első alkalommal rendezik meg az MCC Fesztet.

A fesztivál a Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvénye, azé a tehetséggondozó intézményé,

amely épp egy gigantikus bővülés közepén áll: 23 kárpát-medencei helyszínen indítanak képzést ősztől. A magyar tehetséget, a közösséget ünnepeljük – hangsúlyozza Szalai Zoltán főigazgató az esemény mottója kapcsán, amely nem más, mint a „Hangot adunk a tehetségnek" jelmondat.

A kínálat tényleg egyedi: 8 helyszínt, több mint 100 programot ígérnek ez esztergomi belvárosban.

Olyan magyar zenekarokat és fellépőket hívtak meg az eseményre, mint például a Magashegyi Underground, a Csík Zenekar, Tóth Vera, Király Viktor vagy Lotfi Begi. A főigazgató kiemeli: „ami igazán egyedi, azok a közéleti, sport és kulturális beszélgetések, itt maradandót és egyedülállót szerettünk volna kínálni." És ez talán nem is túlzás, hiszen Renee DiResta, a Társadalmi dilemma című sikerfilm szereplője, Dennis Prager amerikai bestselleríró, rádiós talkshow műsorvezető, Abishur Prakash világhírű indiai származás jövőkutató vagy Calum T.M. Nicholson, aki az éghajlatváltozás megértését helyezte új alapokra, mind ott lesznek augusztus elején, az MCC Feszten.

A témák pedig egyértelműen a fiatalság és tehetség fókuszt követik: az oktatás jövője, gyermekvállalás és karrier, magyar vállalkozások és a világsiker. A szervezők komolyan vették a partnerséget is, rengeteg diákszervezetet, egyesületet hívtak meg, akik a Kis Duna mellett mutatkozhatnak be a látogatóknak.

Ami még kiemeli az MCC Fesztet a többi rendezvény közül, hogy egy helyszín kivételével voltaképpen ingyenes.

A járványügyi szabályokat betartva bárki részt vehet a fesztiválon, végig sétálva a történelmi esztergomi utcákon. Este pedig a koncerteken – legyen az a Campus Fesztivál, az MCC Feszt vagy az EFOTT – lendülhetnek magasba a sörös, fröccsös és limonádés poharak; talán nem csak a hangulatnak köszönhetően, de kicsit a közös sikeres védekezést is ünnepelve.