Meghalt Catherine Deneuve édesanyja, a világ legidősebb színésznője

Renée Dorléac és Catherine Deneuve
Vágólapra másolva!
Meghalt a világ legidősebb színésznője, Catherine Deneuve édesanyja, Renée Dorléac. 110 éves volt.
Vágólapra másolva!

Renée Dorléac vasárnap halt meg, de a család csak ma jelentette be.

78 éves lánya, az Oscar-díjra is jelölt nagy francia színésznő, Catherine Deneuve édesanyja halála pillanatában Cannes-ban volt, akkor mutatták be új filmjét, a címe: Az ő életében.

Renée Dorléac és Catherine Deneuve Forrás: Giovanni Coruzzi / Bridgeman images

Renée Dorléac-ot a családi kriptában fogják eltemetni, ezt jelentette be a család. A most 110 éves meghalt színésznőnek négy lánya volt. Egy másik lánya, a Catherine Deneuve-nél egy évvel idősebb, Francoise Dorléac szintén nagyszerű színésznő volt, de drámai körülmények között, nagyon fiatalon meghalt autóbalesetben. Francoise Dorléac az egyetemes filmtörténelem egyik legszebb filmjében, a Rochefort-i kisasszonyokban éppen Catherine Deneuve ikertestvérét játszotta, a zenés francia filmben (Fred Astaire is játszott benne) a két lány táncos duettje az egyik leghíresebb és legtöbbször idézett filmjelenet.

Érdekes egyébként Renée Dorléac neve is. Pontosabban nevei. Renée-Jeanne Deneuve néven született, 1911-ben. Férje, Maurice Dorléac nevét vette fel, viszont a színpadon Renée Simonet néven játszott. Egyébként elsősorban szinkronszínész volt, egyike az első francia szinkronszínészeknek. Ő volt a francia hangja Judy Garland-nak az Óz, a csodák csodája című klasszikus hollywoodi zenés filmben, de ő szinkronizálta sokszor Olivia de Havilland-t és Esther Williams-t is, még a második világháború előtt. Renée Dorléac 42 éve özvegyen élt. Élete utolsó három évét egy idősek otthonában töltötte, de lánya, Catherine Deneuve szerint kifogástalan egészségben, amit külön csodának nevezett.