Tragédia és derű a Müpa nyitóestjén

zubin mehta  - firenze novembre 2015
zubin mehta - firenze novembre 2015
Vágólapra másolva!
Korunk egyik legkiválóbb karmestere, Zubin Mehta nyitja meg augusztus 15-én a Müpa 2021/2022-es szezonját. A klasszikus zene indiai származású világpolgára ezúttal is a firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekarával érkezik, a művész Brahms és Beethoven klasszikusát vezényli majd a szintén világhírű osztrák zongorista, Rudolf Buchbinder közreműködésével.
Vágólapra másolva!

Egy hónap múlva újra kitárja a kapuit a Müpa, az új évad pedig aligha indulhatna ünnepélyesebben. Az idén 85 éves Zubin Mehta karmester nem egyszer nyújtott már kivételesen hosszú és termékeny pályafutása során szinte emberfeletti teljesítményt, miközben harminckét éven át volt zeneigazgatója a nagy múltú itáliai zenekarnak, az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentinonak. Rudolf Buchbinder zongorista, a Deutsche Grammophon exkluzív művésze pedig korunk egyik legjelentősebb szólistája, aki ráadásul még sosem lépett fel Magyarországon. A terítékre kerülő klasszikus zeneművek pedig még varázslatosabbá teszik majd az estét.

Rudolf Buchbinder Forrás: www.marcoborggreve.com / Marco Borggreve

A koncerten a következmény felől haladunk az előzmény felé, azaz egy természetközeli, derűs szimfónia előtt hangzik el az a tragikus hangvételű zongoraverseny, amely beteljesíti a romantikus kifejezésmódot.

Brahms 1858-ban, huszonöt évesen fejezte be első, d-moll zongoraversenyét, ez volt első nagyzenekari opusa, amely közönség elé került. A rendkívül nehéz, virtuóz darab drámaisága és sötét tónusa összefügg a fiatal Brahms mentora, Schumann végzetes betegségével és tragikus halálával. Beethoven VI., Pastorale szimfóniája 1808-ban keletkezett és ugyanezen év decemberében mutatták be a zeneszerző maratoni szerzői estjén.

Modern vonás az öttételes alkotás harmadik és negyedik tételének összekapcsolása, a természetábrázolás pedig a romantikus programzene előfutárává avatja a művet.

A darabokat az 1928-ban alapított firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekarának előadásában hallhatjuk. A legendás együttes közel egy évszázados fennállása során

nagy karmesterek lenyűgöző sorával működött együtt Wilhelm Furtwänglertől Seiji Ozawáig, Bruno Waltertől Carlos Kleiberig, Otto Klemperertől Riccardo Chaillyig.

Zubin Mehta és a firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekar Forrás: Müpa

1985-től 2017-ig Zubin Mehta állt a fesztivál élén - ez az időszak a zenekarral való együttműködésének is fénykora volt. A bombayi születésű Mehta, a bécsi Zeneakadémia hajdani neveltje egy felejthetetlen generáció művészi üzenetét közvetíti.