196. alkalommal rendezik meg idén a balatonfüredi Anna-bált július utolsó hétvégéjén, előtte azonban az egész héten zajló Anna fesztiválon prímásversennyel, operaesttel és utcáballal készül a város. 

– Tavaly a járvány miatt elmaradt a bál, ezért úgy döntöttünk, hogy az idei elsőbálozó hölgyek mellett ezúttal meghívjuk a tavaly 18 éves füredi lányokat is. Szeretnénk a díszudvart kényelmesebbé tenni, bízunk benne, hogy az új elrendezéssel alkalmasabb lesz a társasági életre – fogalmazott az Anna Grand Hotelben rendezett sajtótájékoztatón Bóka István polgármester pénteken, majd hozzátette: az egyebek mellett prímásversennyel, operaesttel és utcáballal tarkított 9. Anna-fesztivál július 26-án, hétfőn kezdődik.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a prímásversenyről elmondta, hogy a versenyen idén először a fiatal korosztály is megmérettetheti magát, valamint a klasszikus magyar nóta is felcsendül. Simon Attila, a Herend Porcelán Manufaktúra vezérigazgatója kiemelte, hogy 3300 darab porcelánt szállítanak majd a bál helyszínére 89 millió forint értékben.

Balatonfüred, 2019. július 28. A 194. Anna-bál szépe a 23 éves, Kisvárdáról származó Purgel Réka (középen).Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A díjak mintájában a tradíció mellett az innováció is fellelhető lesz: az első díj a megújult Viktória-mintát, a második díj a korábbi madaras minta modern változatát viseli majd, a harmadik díjon pedig egy új, zöld árnyalatú Apponyi-minta lesz látható. Madarász Róbert, a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoka felidézte Kiss Ernő altábornagy emlékét, aki a hagyomány szerint az első bálon ismerkedett meg későbbi feleségével. Az aradi vértanúról elnevezett díjat minden évben a rendezvény során ítélik oda a kiemelkedő közéleti tevékenység elismeréseként.

Balatonfüred, 2018. július 21. A 193. Anna-bál résztvevői a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjába 2018. július 21-én. MTI Fotó: Mónus MártonForrás: MTI/Mónus Márton

Az Anna fesztiválon július 26-án tematikus sétához is csatlakozhatunk, a Prímásverseny pedig kedden és szerdán lesz a a Kisfaludy Galériában. Csütörtökön és pénteken a Magyar Állami Operaház Énekkara lép fel a Gyógy téren. Pénteken megrendezik a hagyományos szívhalászatot, szombaton pedig a Valcer Táncstúdió előadását láthatják a nézők a Kisfaludy színpadon: fellép Balatonfüred fúvószenekara és a Footprint együttes, az este pedig utcabállal zárul. Vasárnap bemutatkozik az Anna-bál szépe és udvarhölgyei, ezt követően Operafüred címmel filmvetítés lesz a Gyógy téren.

A bál fővédnöke Varga Judit igazságügyi miniszter, a díszvendég Veszprém város lesz.