Balázs Péter utódja új korszakot ígér

Barabás Botond, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója.
Vágólapra másolva!
Öt nagyszínpadi bérletes bemutatót tart a Szolnoki Szigligeti Színház a 2021/2022-es évadban, köztük Csehovtól a Sirály és Örkény Istvántól a Kulcskeresők is színre kerül, de a kisebb játszóhelyeken mások mellett egy Ingmar Bergman-adaptáció és a Lúdas Matyi is bemutatkozik, mondta el Barabás Botond, a teátrum új igazgatója.
Vágólapra másolva!

Új korszak, új arculat és egy várva várt színházi épület: ezekkel a szavakkal jellemezte az új évadot Barabás Botond, a szolnoki Szigligeti Színház új igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón. A társulat egy darabig még az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében vendégeskedik, de

a tervek szerint az évad második felében már a felújított színházban állnak a közönség elé.

A nagyszínpadon elsőként Örkény István Kulcskeresők című tragikomédiáját mutatják be Csiszár Imre rendezésében. Az évad második bemutatóját, Peter Shaffer vígjátékát, a Black Comedy-t Szurdi Mikós rendezi. Harmadikként egy zenés vígjáték, Rejtő Jenőtől a Vesztegzár a Grand Hotelben látható majd, Vida Péter rendezésében. Ezt követően Csehov Sirály című darabját Székely Kriszta rendezésében mutatják be - a tervek szerint már a színház felújított épületében. Az évadot egy háromfelvonásos operett fogja zárni: Léhár Ferenc Víg özvegyét Szinetár Miklós rendezi.

Barabás Botond, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója fotó: Talán Csaba

A gyerekek számára is új nagyszínpadi előadásokkal készülnek, hiszen érkezik Lúdas Matyi Nagy Orbán rendezésében. A darabot elsőként a Szolnoki Művésztelepen mutatják be augusztus 28-án, 29-én és 30-án. Ezt követően szeptember elején Szandaszőlősön, a Széchenyi lakótelepen és Rákóczifalván is színpadra kerül.

Az igazgató azt is elmondta:

idén nyári színház is lesz, amely augusztus 21-én nyílik a szolnoki Damjanich János Múzeum udvarán a Csapodár Madárka című komédia bemutatójával.

Ruzante csaknem ötszáz éve megírt vígjátékát Csiszár Imre viszi színpadra. Az előadás négyszer tekinthető meg két hétvégén keresztül mielőtt a Színműhelyben műsorra kerül.

A teátrum nyolcvan férőhelyes kamaraszínházában terítékre kerül Az öldöklés istene című egyrészes bohózat, valamint Ingmar Bergman Őszi szonáta című klasszikusának színpadi adaptációja. Mindemellett Mészáros István színművésznek Verebes István rendez egy színpadi játékot Ember, ember és ember címmel.

A felújítás alatt álló Szolnoki Szigligeti Színház Forrás: Szolnoki Szigligeti Színház

A Színműhelyben várják a fiatalokat is, ahol érthetőbbé és átélhetőbbé válnak a kötelező, illetve ajánlott magyar és világirodalmi művek. Az idei évadban Jon Fosse A görögök (Halál Thébában) című, az Oidipusz-trilógia kortárs színpadi átiratával és Boccaccio Dekameronjával készülnek.

Barabás Botond az újdonságok között kiemelte a Színműhely Pluszt is, ahol egyebek mellett kiállítások és zenés esteket rendeznek. A Szigligeti kanapéval ismert vendégeket vár minden hétfőn a házigazda, Turczi István. Vendégei lesznek többek között Földes László Hobo, Udvaros Dorottya, Kálloy Molnár Péter, Csuja Imre és még sokan mások.

A sajtótájékoztatón Barabás Botond megköszönte elődjének, Balázs Péternek a teátrumért és a városért végzett tizennégy éves igazgatói munkáját. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta:

Balázs Péter a szolnokiaknak egyet jelentett a minőségi munkával, a nyughatatlan elhivatottsággal, a példaértékű intézményvezetéssel, Barabás Botond fiatalos lendülete, karizmája, tapasztalata pedig egy modern felfogású színházat vetít előre.

Hozzátette: a szolnoki az ország egyik leglátogatottabb színháza, és mindig is az volt a céljuk, hogy a helyi lakosok mellett más településekről is minél többen menjenek megnézni az előadásokat. A polgármester azt is elmondta, hogy azt tervezik,

2030 környékén elindítják Szolnokot az Európa kulturális fővárosa pályázaton. Barabás Botond azt is elárulta, hogy szeretné a Szigligeti színházat nemzeti színházzá előléptetni, és arról is tárgyalások folynak már, hogy Szolnokon is legyen művészeti felsőoktatás.

Az új évadra augusztus 10-től kaphatók a bérletek, illetve idén először már online is megvásárolhatók lesznek a jegyek vagy bérletek a www.jegy.hu portálon.

Barabás Botond áprilisban az Origónak adott hosszabb interjút, melyet elolvashat itt.