Patricia Petibon francia koloratúrszoprán és Lawrence Brownlee amerikai bel canto tenor ad szabadtéri koncertet a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházának parkjában augusztus 21-én.

A két operasztár fellépését magyar énekesek gálája kíséri az Opera Zenekar és Énekkar közreműködésével. A koncert része az Opera Adódjatok össze! jótékonysági napjának, amely a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért számára szervez gyűjtést - olvasható a Magyar Állami Operaház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Az eseményen beszédet mond Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Patricia Petibon mintegy negyedszázados pályafutása alatt a legsokoldalúbb szopránok között vált ismertté. Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed, és kiemelt helyet foglalnak el benne a francia operairodalom mellett Mozart, Verdi és spanyol dalszerzők művei. Barcelonától Bécsig, Párizstól Milánóig a legrangosabb operaházakban láthatta a közönség.

Lawrence Brownlee 2002-ben a Virginiai Operában debütált A sevillai borbély Almaviva grófjaként, csaknem 20 éves pályafutása során a New York-i Metropolitantől a Bécsi Állami Operaházig több rangos dalszínházban megformálta a szerepet.

Az elmúlt évtizedben elsősorban a bel canto, ezen belül is Rossini és Donizetti művei váltak a lírai tenor védjegyévé. Visszatérő vendége az Egyesült Államok és Nyugat-Európa vezető operaházainak.

A koncerten mindkét művész ízelítőt ad legkedvesebb szerepeiből, így elhangoznak többek között a Faust, Az ezred lánya, a Rigoletto, a Traviata és Massenet Manonjának részletei, emellett az énekesek európai és amerikai szerzők dalaiból is válogatnak.

A koncert első felében - hasonlóan Jonas Kaufmann hagyományteremtő, 2020-as koncertjéhez - ezúttal is magyar művészeké a főszerep, akik Bizet, Erkel, Gershwin, Mozart, Puccini, ifj. Johann Strauss és Verdi népszerű operaslágereivel várják a közönséget.

Fellép Ádám Zsuzsanna, Bakonyi Marcell, Fokanov Anatolij, Fürjes Anna Csenge, Horti Lilla, Kelemen Zoltán, Kriszta Kinga, Mester Viktória, Pataky Dániel, Rőser Orsolya Hajnalka, Sáfár Orsolya és Szemerédy Károly. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Kocsár Balázs főzeneigazgató, Medveczky Ádám, valamint Tóth Sámuel Csaba vezényli.

A gálakoncert alkalmat ad arra, hogy az Opera társadalmi felelősségvállalása jegyében a Regőczi Alapítvánnyal partnerségben felhívja a figyelmet a koronavírus-járvány árváinak támogatására, amelyre az intézmény a helyszínen lehetőséget is biztosít - olvasható a közleményben.