A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség együttműködésében jelent meg a Nemzeti Évfordulóink legújabb kötete. A kiadvány a 2021-es év legjelentősebb magyar vonatkozású évfordulóit tartalmazza.

A frissen megjelent Nemzeti Évfordulóink előszavában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az emlékezés jelentőségére hívja fel a figyelmet - írta közleményében a Petőfi Kulturális Ügynökség.

A kiadvány a teljesség igénye nélkül olyan magyar vonatkozású jelentős évfordulókat tárgyal, mint például Jancsó Miklós filmrendező, Cziffra György zeneszerző, Pilinszky János költő, Mészöly Miklós író, Romhányi József író, költő születésének 100. évfordulója, a soproni népszavazás és a trianoni békeszerződés 100. évfordulója vagy a Magyar Távirati Iroda és az LGT zenekar megalakulásának 100. és 50. évfordulója.

Az online formában elérhető katalógus különlegessége, hogy  a klasszikus születési, halálozási évfordulók mellett izgalmas és nagy horderejű eseményeket is bemutat úgy, mint Mindszenthy József bíboros száműzetése vagy IV. Károly király visszatérési kísérletei.

Az e-kiadvány illusztrátora, Csuth Péter beszélt részletesen a vizuális koncepcióról: „Az illusztrációk elkészítésénél két fő szempontot tartottam szem előtt: szerettem volna olyan változatos grafikákat készíteni, amelyek a fiatalabb közönséget is megszólítják. Az alkotókkal közösen a montázs technika mellett döntöttünk, így egy-egy illusztráción belül az adott emberre jellemző kor és vagy művészeti ág is meg tudott jelenni. A képek alapja legtöbb esetben egy grafikai elemekkel is díszített portré, amelyet körülvesz egy rá jellemző ikonikus tárgy, szöveg vagy dátum. Az illusztrációkon gyakran feltűnnek korabeli újságcikkrészletek, kéziratok és papír textúrák is."

A Nemzeti Évfordulóink 2021 szerkesztőbizottságának tagjai:

Gazda István, igazgató (Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet)
Kecskeméti Gábor, igazgató (ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet)
Mikó Árpád, tudományos főmunkatárs (ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet)
Ujváry Gábor, intézetvezető (Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár)

Az előzetes adatgyűjtést végezte:
Németh Tibor, a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője

A Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási segédanyagként eljuttatja a kiadványt a pedagógusszervezetek számára, valamint Magyarország külképviseletei, külföldi kulturális intézetei, a hungarológiai képzések és magyar nyelvi lektorátusok tanárai számára. A kiadvány elérhető a PIM Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) felületén és az issuu.com platformon.