Fellini klasszikusa, a 8 és ½  rekordszámú különleges jelmezzel és női musicalsztárral debütál szeptember végén a Budapesti Operettszínházban, ráadásul a Broadway-siker negyvenéves történelme alatt több dal is csak és kizárólag most fog színpadon felcsendülni.

Stílszerűen kilencedik hónap kilencedikén tartották a Nine/Kilenc című darab sajtótájékoztatóval egybekötött közönségtalálkozóját a Budapesti Operettszínházban. Miután elhangzott a brodway-musical monumentális díszletei között a Vágyom itt lenni című dal a Guido szerepét alakító Szomor György előadásában, Kiss-B. Atilla főigazgató a színpadon a 2021-2022-es évad indulása kapcsán elmondta:

Nem számolom már, hogy hány türelempróbát álltak ki Önök, álltunk ki mindannyian, a lényeg az, hogy itt vannak, itt vagyunk, és már alig kell párat aludnunk a Budapesti Operettszínház új bemutatója, Arthur Kopit - Maury Yeston: Nine, magyarul Kilenc című nagyszabású Broadway-musical budapesti ősbemutatójáig. Mint látják, még soha ennyi primadonnalépcső nem sorakozott a Budapesti Operettszínház színpadán, mint most. Kell is, hiszen ebben a darabban nemcsak prima, hanem secunda, terca, quarta, quinta, sexta, sőt settima donna is szerepel, egyik sem kevésbé fontos Guido Contini életében, mint a másik.

Hozzátette: ha a hármas szereposztást figyelembe vesszük, akkor bátran kijelenthető az is, hogymég soha ennyi musicalsztár hölgy nem szerepelt egy produkcióban, mint most.

Kiss-B. AtillaForrás: Art&Lens Photography

Miként Balázs Zoltán rendező fogalmazott:

Én egy szabálytalan fickó vagyok, igyekszem ebből a szabálytalanságból erényt kovácsolni, és olyan alkotótársakkal körbevenni magam, akik ezt a szabálytalanságot meghosszabbítják, és megpróbálnak ennek a motorizációs energiának és fordulatszámnak megfelelve önálló személyiséggel alkotótársaimmá válni. Az Operettszínház társulata alig várja, hogy a Fellini szellemiségéhez hű történettel és a különleges dalokkal meglepjék a közönséget.

Balázs ZoltánForrás: Juhász Éva

Bolba Tamás karmester hangsúlyozta: Maury Yeston a musicalvilág egy kulcsfigurája, ha utánaolvasunk az ő megnyilvánulásainak, akkor őt állítólag tízévesen a My Fair Lady ragadta magával mint színházi élmény, és ez olyan erős benyomást tett rá, hogy gyakorlatilag gyerekkora óta a színházi zene és a színház által szcenírozott muzsikaszerzés végigkísérte az életét. A Yale Egyetem professzorának elmondása szerint a Titanic volt az első olyan musical, amit a neve fémjelezett. A Nine-Kilenc musicalben gyakorlatilag minden dal más karakter; a szvingtől kezdve a latin diszkóig, a klasszikus recitativóig mindenféle zenei stílus megjelenik. Egy végtelenül színes, élvezhető, jól játszható musical.

Bolba TamásJuhász Éva

A budapesti ősbemutató egyedülállóságát fokozza, hogy a Broadway-mű zeneszerzője, Maury Yeston hozzájárult a budapesti előadás bővített zenei anyagához, ennek köszönhetően az operettszínházi előadásban hangzik el majd először, ráadásul magyarul a Nine-Kilenc filmváltozatának három ikonikus slágere, a Cinema Italiano, a Take it All és a Guarda la Luna. A musical történetének negyven éve alatt ez a három dal csak és kizárólag most fog színpadon felcsendülni, eddig csak a filmváltozatban volt hallható.

A Federico Fellini 8 és 1/2 című klasszikusából készült Nine-Kilenc budapesti ősbemutatóját szeptember 24-én, 25-én és 26-án tartják.