Életének 56. évében szerdán meghalt Ando György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója - tudatta az intézmény szerda délután.

Ando György Békéscsabán született 1966-ban, a pozsonyi Comenius (Komensky) Egyetem bölcsészettudományi karának néprajz szakán szerzett diplomát.

1989-től a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága néprajzos muzeológusaként dolgozott, 2001-től 2012-ig az intézmény igazgatóhelyettese, 2013-tól a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója volt.Tudományos kutatási területe a békéscsabai és a hazai szlovákság népi építészete, népi hagyományainak vizsgálata volt.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is megkapta

Múzeumi munkájához kapcsolódóan számos társadalmi tisztséget betöltött az elmúlt évtizedekben, többek között a Magyarországi Tájházak Szövetsége elnökségi tagjaként, a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága regionális referenseként, a Békés Megyei Értéktár Bizottság tagjaként.

2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi szakági szakfelügyelője volt.Emellett a hazai szlovákság választott tisztségviselője is volt helyi és országos szinten.

Munkáját több díjjal is elismerték: a Magyar Néprajzi Társaság emlékérme (2006), Móra Ferenc-díj (2016), az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségekért Díja (2017) "Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésének Elismerése" kitüntetés (2019), Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2021).
Ando Györgyöt a Munkácsy Mihály Múzeum saját halottjának tekinti.