Posztapokaliptikus világok, politikai krimik

Vágólapra másolva!
A magyar irodalom nemzetközi népszerűsítéséért is felelős Petőfi Kulturális Ügynökség tavaly két rangos reklámszakmai díjjal is elismert angol nyelvű kiadványsorozatába az elmúlt évtized legjobb magyar krimijei és képregényei is bekerültek.
Vágólapra másolva!


A Petőfi Kulturális Ügynökség 2020-ban indította útjára a magyar irodalom egyes szeleteit és zsánereit bemutató „best of" kiadványsorozatát, mellyel a Hipnózis Kreatív Reklámversenyen ezüst-díjat és az RGB Creative Design Awardon bronz-díjat nyertek. Az immáron tizenegy kötetesre bővült szériába a széppróza, a dráma és a gyerekirodalom mellett új műfajként került be a krimi és a képregény.

Az angol nyelvű katalógusok célja, hogy átfogó képet nyújtsanak az utóbbi évek magyar irodalmának legjobb műveiről a nemzetközi könyves szakma szereplői számára. A sorozat alkotói továbbra is törekedtek arra, hogy a kiadványsorozat első pillantásra felismerhető legyen, a dizájn tekintetében mind a tizenegy kötet ugyanazt a vizuális koncepciót követi.

Hiánypótló képregényes és krimikatalógus Petőfi Kulturális Ügynökség

Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója és a sorozat főszerkesztője elmondta: tavaly a formával és a nyelvvel dolgoztak, az volt a céljuk, hogy megtalálják a közös nevezőt a profi reklámosok-marketingesek és az avatott irodalmárok között. A fő kérdés az volt, hogyan tudják az irodalmi műveket jól és fogyaszthatóan kommunikálni. Hozzátette:

Az újonnan megjelent kiadványok szerkesztésére az egyes műfajok elismert szakértőit kérte fel a Petőfi Kulturális Ügynökség.

A második számmal jelentkező drámakiadvány, a New Hungarian Drama 10,1 Plays tíz kortárs drámája szinte kivétel nélkül a mindennapi izolációval foglalkozik. Talán a COVID-19 hatásának is betudható, hogy az utóbbi évben a megszokottnál nagyobb számban láttak napvilágot kevésszereplős kamaradrámák. A kiadvány kapcsán Garajszki Margit dramaturg kiemelte:

a darabok jellegüknél fogva finoman, árnyaltan mutatják be a hétköznapok mikrodrámáit, az elmagányosodás stációt, hol mélyen drámai, hol ironikus, önironikus hangot ütve meg.

Mindennapi csodák, csodás mindennapok Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség

A „Mindennapi csodák, csodás mindennapok" szlogent viselő gyerekirodalmi katalógus, a New Hungarian Childlit 10,0 Tales legújabb kiadásában tizenkét mű kapott helyet. A szerkesztő, Harmath Artemisz irodalomtörténész, irodalomkritikus hangsúlyozta: nagy figyelmet fordítottak arra, hogy egyensúlyt tartsanak a speciálisan magyar ízek és a külföldi trendek között, de fontos volt az is, hogy a már befutott, kelendő nevek és izgalmas irodalmi újdonságok egyaránt helyet kapjanak.

A kortárs magyar prózairodalom tavalyi gyöngyszemeit bemutató katalógus legújabb száma, a New Hungarian Fiction – 12,7 Books középpontjában az egyéni, családi és társadalmi traumák, valamint azok feldolgozásának lehetőségei állnak. Jászberényi Sándor szerkesztő a kötet kapcsán elmondta: a legfontosabb céljuk az volt, hogy minél nagyobb merítésben mutassák be a kortárs magyar prózát.

Politikai szempontjaik nem voltak, ellenben igyekeztek rendet tenni abban, hogy kiadványunkban egyenlő arányban képviseljék magukat a nemek, hiszen mint kiemeli: a homogenitás a szépirodalom halála.

A New Hungarian Comics and Graphic Novels – Speech Bubbles to Leave You Speechless című katalógus az elmúlt évtized magyar képregényeiből válogat. A katalógus célja, hogy bemutassa a kortárs magyar képregény jellemző tendenciáit, és felvillantsa a könyvnyi terjedelmű képregények témabeli, műfajbeli és esztétikai sokszínűségét. A tematikai szempontjából igencsak vegyes a válogatás:

klasszikus hőstörténetek mellett történelmi, posztapokaliptikus, vagy éppen az élet nagy és banális kérdéseit vizsgáló sztorikkal is találkozhatunk.

mockups-design.com Forrás: Mockups Design

A magyar társadalmi krimi az új skandináv krimi szlogent viselő kortárs magyar krimiválogatás szerkesztésének legfontosabb elve az volt, hogy ne csak az elmúlt évek megjelenéseiről, hanem a rendszerváltás óta zajló folyamatokról is reprezentatív képet adjon. Ezért jut benne központi hely Kondor Vilmosnak, aki a műfaj hazai újrapozícionálásában elévülhetetlen érdemeket szerzett különböző regénysorozataival. A kiadványból kiderül, hogy melyek a legfontosabb sorozatok, hogyan jelennek meg a történelmi krimik mellett a kortárs ügyeket feldolgozó regények, illetve az is, hogy a műfaj képviselői között szinte egyenlő arányban találunk nőket és férfiakat. Az egyre sokszínűbb magyar krimi nemcsak a műfaji invenciók miatt érdemel figyelmet, hanem a feldolgozott politikai, társadalmi kérdések miatt is;

a krimi ugyanis nagyon érzékeny a társadalmi folyamatokra, gyorsan képes reagálni a politikai, gazdasági, társadalmi problémákra.

A magyar társadalmi krimi az új skandináv krimi Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség

A Petőfi Kulturális Ügynökség a kiadványokat online formában juttatja el a külföldi kiadóknak és könyves szakembereknek, illetve színházaknak. Remélhetőleg a koronavírus-járvány enyhülésével a könyvvásárok magyar pavilonjaiban nyomtatott formában is bemutathatja a sorozatot.