Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből nyílik kiállítás szeptember 27-én a budapesti Capa Központban.

A fotótárlat az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként látható november 28-ig.

Széchenyi Zsigmond főként Afrikában járt expedíciókon, de Indiába és Alaszkába is eljutott.

A magyarországi és európai képek mellett ezeknek a külföldi expedícióknak a képanyagából válogatták a tárlaton látható mintegy 200 fotót - mondta el Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora.

Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből nyílik kiállítás szeptember 27-én a budapesti Capa KözpontbanForrás: Magyar Természettudományi Múzeum/Korsós Zoltán

Hozzátette: Széchenyi Zsigmond az expedíciókat albumokban örökítette meg, a több ezer képet dátummal, a helyszín megadásával és történetekkel is kiegészítette.

A kurátor felhívta a figyelmet Széchenyi Zsigmond gyűjtőszenvedélyére is.

Mint mondta, több mint 1300 trófeából álló gyűjteménye a második világháborúban odaveszett, de a 3500-4000 kötetből álló, ritkaságokat is tartalmazó vadászati könyvgyűjteménye megmenekült, és a mai napig a Magyar Természettudományi Múzeum különgyűjteményeként kutatható.

Szintén itt őrzik az 1960-as évekbeli afrikai expedíciókból származó trófeákat is.

A kurátor felidézte, hogy a monarchiában nemesként nevelkedett grófot 1951-ben kitelepítették Budapestről, és a Keszthelyi Helikon Könyvtárban lett állományon kívüli segéderő.

A vadász-író-fényképész Széchenyi végül vadászati szaktudása és népszerű művei miatt költözhetett vissza a fővárosba az 1950-es évek végén.