Egy eddig ismeretlen John Lennon-hangfelvétel 370 ezer dán koronáért (17,9 millió forintért) kelt el egy koppenhágai aukción kedd este.

A kazettát 23 fotográfia és egyéb relikviák kíséretében adták el, a becsült ár 200-300 ezer korona volt - olvasható a Bruun Rasmussen aukciósház oldalán.

370 ezer dán koronáért kelt az eddig ismeretlen hangfelvételForrás: Ritzau Scanpix via AFP/Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard

A vevő személyét egyelőre nem tették közzé.

Eljátszott nekik néhány dalt

Az 1970-ben egy dániai látogatáson készült és egy eddig be nem mutatott dalt is tartalmazó kazettát négy férfi kínálta eladásra, akik még tinédzserek voltak, amikor találkoztak a The Beatles énekesével.John Lennon az 1969-1970-es tél egy részét töltötte a Dánia nyugati partjainál lévő kisvárosban, Vustban.

– A 33 perces felvétel nagyon különleges, mert egy beszélgetést rögzít, mely egy sajtótájékoztató után a négy iskolásfiú és néhány újságíró között zajlott. John Lennon eljátszott nekik néhány dalt – mondta Alexa Bruun Rasmussen.

Az egyik dalt, a Radio Peace címűt még soha nem mutatták be.

– Van benne egy kicsi a dán történelemből, és kihallható belőle, hogy John Lennon jól érezte magát Dániában, talán mert itt békén hagyták – tette hozzá az aukciósház képviselője.

Néhány hónappal a Beatles feloszlása előtt készült a felvétel

Lennon 1969 decemberének végén Yoko Onóval együtt látogatott Dániába, hogy időt töltsenek Ono korábbi kapcsolatából született lányával, Kiokóval, aki akkoriban az apjával élt Jütland északi részén. A néhány hetes látogatás kezdetben észrevétlenül telt, majd amikor kiderült, hogy a sztár az országban tartózkodik, Lennon sajtótájékoztatót tartott.

Lennon 1969 decemberében Yoko Onóval együtt látogatott Dániába, hogy időt töltsenek Ono korábbi kapcsolatából született lányával, KiokóvalForrás: Ritzau Scanpix via AFP/Vagn Hansen

A négy fiatal egy véletlen eseménysorozatnak és a rossz időjárásnak köszönhetően került abba a helyzetbe, hogy informálisan meginterjúvolja a sajtótájékoztató után Lennont. A mindössze néhány hónappal a Beatles feloszlása előtt készült hangfelvételen a tinik elsősorban békeaktivizmusáról kérdezik a zenészt.