Óriási sikerű premier a budapesti Operettszínházban

Nine/Kilenc
Vágólapra másolva!
A Nine hármas premierje után megvalósult Balázs Zoltán álma: az Operettszínház nézői mindhárom bemutató után magukkal vihették az örök témákat: a művészlét küzdelmét és felelősségét, Guido Contini vívódásait, a nőkhöz fűződő viszonyainak sokféleségét, valamint a feleség, az anya, a szerető, a múzsa, az újságíró, a producer és a prostituált szerepét a férfi és a művész életében.
Vágólapra másolva!

Az előadás lépcsőzetes, szinte áttetsző elemekből álló díszletében felvillant Federico Fellini és az olasz filmek világa, a Dolce-vita életérzés, a francia revü és a Vogue divatmagazinok kavalkádja, felcsendültek a tartantella, a flamenco és a klasszikus értelemben vett recitativo, vagy Mozart-paródia dallamai és ritmusai.

A darabbéli újságíró, Stephanie szavaival élve: „A stílusosság az új mottó. Az olvasók imádják. Úgy akarnak öltözni, mint Claudia Nardi, és úgy is akarnak vetkőzni. Égnek a vágytól, hogy Vespán száguldjanak végig a Via Venetón. Imádnának egy olasz filmben élni!"

Nine/Kilenc Forrás: Juhász Éva


A formabontó rendezéseiről ismert Jászai Mari-díjas Balázs Zoltán dirigálásában mindhárom főszereplő - Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Szomor György - a saját képére formálta Guido szerepét, ugyanígy a többi szereplő is. Ezt hangsúlyozzák Németh Anikó jelmeztervező személyekre, nemcsak szerepekre tervezett jelmezkölteményei. Miként Kiss- B. Atilla főigazgató fogalmaz:

Nine/Kilenc Forrás: Juhász Éva

Az operettszínházi premieren hangzott el először magyarul a Nine-Kilenc filmváltozatának három ikonikus slágere, a Cinema Italiano, a Take it All és a Guarda la Luna. A musical történetének negyven éve alatt ez a három dal eddig csak a filmváltozatban volt hallható. A nagysikerű Broadway-mű zeneszerzője, Maury Yeston, levelében járult hozzá az előadás bővített zenei anyagához. Mint a darab karmestere, Bolba Tamás elmondta:

A dalszövegeket a Guidót alakító Szomor György fordította olaszról magyarra, a Nine-Kilenc sztárjai olaszul és franciául is énekeltek. Az előadásokban az Operettszínház többgenerációs sztárgárdája mellett olyan vendégművészek léptek fel, mint Bánsági Ildikó, Keresztes Ildikó, Szilágyi Enikő és Benedekffy Katalin. A Nine-Kilenc karmesterei: Bolba Tamás és Makláry László, koreográfusa pedig Szöllősi András. Karvezető: Szabó Mónika.