Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Teodórosz Terzopulosz görög rendezőt, a Színházi Olimpia alapítóját, illetve Valerij Fokin orosz színházi rendezőt, akik a VII. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra érkeztek Magyarországra, valamint Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A megbeszélésen áttekintették a 2023-ban Budapesten megrendezendő Színházi Olimpia terveit és előkészületeit - mondta a sajtófőnök, emlékeztetve: a  Színházi Olimpiát 1994-ben Teodórosz Terzopulosz kezdeményezésére alapították meg. 

Létrejöttének célja a különböző színházi kultúrák és iskolák összekötése egy fesztivál égisze alatt, melynek során a szakma és a közönség átfogó képet kaphat a világ színházművészetének örökségéről, illetve a kortárs színházi tendenciákról.

Az esemény teret ad az alkotók és a nézők közötti párbeszédnek, valamint az előadásokon és szakmai fórumokon lehetőség nyílik a színházi társulatok közti kapcsolatépítésre, illetve egymás kulturális tradíciójának megismerésére is. 

Az eseményen az előadások egy téma köré szerveződnek, és az elnevezés ellenére a Színházi Olimpián nincsenek versenyelemek vagy díjak.

Teodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapító-igazgatójaFotó: Talán Csaba

A szervezetnek két adminisztratív központja van, az egyik Athénban, a másik Japánban található.

Teodórosz Terzopulosz 2020 januárjában Budapesten jelentette be, hogy Magyarország nyerte el a 2023-as, 10. Színházi Olimpia rendezési jogát. 

Az eseményt Madách Imre születésének 200. évfordulóján tartják meg, a Nemzeti Színház éves Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozójával együtt. 

A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott: a Színházi Olimpia magyarországi rendezése egyedülálló lehetőség a magyar kultúra számára, hogy felmutathassa világraszóló értékeit határon innen és túlról, valamint diplomáciai szempontból is megerősítse pozícióit.