Megfogalmazódott bennem, mi az, ami nem történhet meg még egyszer, és ami felé számos politikai erő jelenleg is terel minket – mondta Helmeczy Dorottya, az Elk.rtuk társproducere csütörtök este, amikor is élő Facebook-közvetítésben beszélgetett Bendi Balázs forgatókönyvíróval, és mint kiderült, mindkettőjük számára több szempontból is intenzív érzelmi utazást jelentett a film megvalósítása. Az őszödi beszédet feldolgozó politikai thriller október 21-én kerül a mozikba.

Már két éve megszületett a film ötlete, hangzott el rögtön a Facebook-közvetítés elején, reagálva azokra a gyanúsítgatásokra, hogy az alkotók szándékosan a kampányidőszakra időzítették volna a premiert. Bendi Balázs forgatókönyvíró és Helmeczy Dorottya 2019-ben beszélgettek először arról, hogy bár manapság szép számmal készülnek történelmi művek hazánkban, egyik sem a közelmúltra fókuszál, és hirtelen szóba kerültek a 2006-os események. Mivel mindketten szeretik a krimiket és a megtörtént eseményeket feldolgozó alkotásokat, az őszödi beszéd és az azt követő rendőrterror tökéletes alapanyagnak bizonyult egy hasonló műfajú alkotáshoz. A cím pedig olyannyira adta magát, hogy előbb megszületett, mint a forgatókönyv első vázlata. 

Ha tőlünk nyugatabbra történt volna egy hasonló esemény, már régen megfilmesítették volna  – teszi hozzá Bendi Balázs, aki még tinédzserként élte át 2006-ot, a forgatókönyv megírása során  azonban elolvasta az összes fellelhető dokumentumot és nyomozati anyagot.

Bendi BalázsForrás: Tamas Dombovari

Az alapos kutatómunka alatt, ahogyan egyre inkább rádöbbent, miként is működik a nagypolitika, szinte azt az érzelmi utat járta be, mint a film főszereplőnője, aki egy közvélemény-kutató cég alkalmazottjaként szépen-lassan ráébred a rendszer működésére, és a sokkoló élmény hatására kinyílik a szeme. A végeredmény így nem csupán politikai thriller, hanem egy drámai felnövéstörténet is. Ez a szokatlan műfaji egyveleg pedig a reményeik szerint referenciamunkává válik a hasonló, jövőben készülő nemzetközi produkciók számára is.

A főhős, Réka szerepére Bánovits Vivianne volt az első színésznő, akit megnéztek, és bár utána még közel 100 pályázó volt, végül az alkotók úgy érezték, az első megérzésükre kell hallgatniuk. 

Helmeczy Dorottya is egyfajta felnövéstörténetként élte meg a forgatókönyv megszületését, hiszen mint elárulta, korábban is megvolt a véleménye 2006-ról, de ahogyan még részletesebben megismerte az eseményeket, annál határozottabb megfogalmazódott benne, mi az, ami nem történhet meg még egyszer, és ami felé számos politikai erő jelenleg is terel minket. 

Miként a gyerekünkről sem, úgy a saját országunkról sem beszélünk úgy, ha szeretjük, ahogyan Gyurcsány Ferenc tette az őszödi beszéd alkalmával 

- hangsúlyozta Helmeczy Dorottya.

Helmeczy DorottyaForrás: Dombóvári Tamás

Az alkotók számára kiemelten fontos volt, hogy egy külföldi rendező készítse el a filmet: nem csupán azért, hogy politikailag függetlenül lássa a történetet, hanem azért is, mert a hazai nézők mellett a nemzetközi közönséget is szeretnék megszólítani. Márpedig, bár a 2006-os képsorok bejárták a médiát szerte a világon, mégiscsak egy külföldi alkotó szemén keresztül lehet az európai nézők számára is hitelesen és átélhetően átadni a történetet. Az pedig egyből szimpatikus volt számukra, hogy a brit direktort már a legelső beszélgetés alkalmával is elsősorban az események emberi és nem a politikai vonatkozásai érdekelték leginkább. 

Az alkotók számára szintén hangsúlyos volt, hogy független filmként készítsék el az alkotást, nem is indultak pályázaton, hiszen úgy gondolták, ha már vagány témát választanak, ne kelljen semmiféle kompromisszumot kötniük. 

A beszélgetés során visszaemlékeztek arra, hogy amikor meghirdették a castingot, sok színész jól érzékelhetően nem azért jelent meg a válogatáson, mert valóban érdekelte őket a szerep, hanem csak kibicelni próbáltak; szerettek volna belelesni a forgatókönyvbe, hogy mi is készül pontosan.

Számos fontos szerepkörben azonban szinte castingra sem volt szükség. Az például az első pillanatban nyilvánvaló volt, hogy Gyurcsány Ferenc feleségét Gubás Gabinak kell eljátszania, hiszen miként Helmeczy Dorottya fogalmaz: a színésznő egyszerre képes finomnak és határozottnak tűnni, és egy jelentős politikusnőt egyértelműen egy dívának kell megformálnia. És a Gyurcsány Ferencet alakító színész neve sem volt kérdéses, erre nem is tartottak castingot, a kilétét azonban a jövő heti premierig továbbra is homály fedi.

Helmeczy Dorottya azt is elárulta, hogy egy jelenetben Bendi Balázs is fellelhető. Ez a geg a rendező, Keith English ötlete volt. Bendi Balázs arra a kérdésre, hogy mely filmek adtak referenciát számára, megemlítette a Csernobil
és - a Watergate-botrányról szóló - Az elnök emberei című filmeket, Helmeczy Dorottya pedig hozzátette: az alkotókkal együtt remélik, hogy ez a film maga is referencia filmmé válik, hiszen mind a műfaj (politikai krimi), mind pedig maga a történet alkalmas rá.

Az Elk.rtuk október 21-én kerül mozikba, és az alkotók hosszas egyeztetések során sikeresen elérték, hogy szerte az országban látható legyen, sőt: Brüsszelben is vetítik majd a filmet. Ezzel azonban nem ér véget a film nemzetközi karrierje, jelenleg is előremutató tárgyalásokat folytatnak külföldi forgalmazókkal és a legnagyobb streaming szolgáltatókkal.

A teljes Facebook-közvetítés ezen a linken érhető el