Nem sikerült a baloldalnak megakadályozni a Gyurcsány-filmet: telt házak lesznek a premier után is

Keith English, Elk.rtuk
Keith English brit rendező a forgatáson
Vágólapra másolva!
Hatalmas az érdeklődés Kálomista Gábor csütörtökön bemutatandó filmjére, az Elk.rtukra, amely Gyurcsány Ferenc botrányos őszödi beszédén és az utána kirobbanó utcai tiltakozássorozaton alapszik. Bár egy hónappal ezelőtt még a Karácsony Gergely vezette főváros érdekeltségébe tartozó Budapest Film Zrt. és a multinacionális Cinema City lényegében nem akarta vetíteni a filmet, az óriási érdeklődés miatt végül meghátráltak. A főbb szereplők ismertek, de a bemutató napjáig, október 21-ig nem fedik fel a film készítői, hogy ki játssza Gyurcsány Ferencet. Kálomista Gábor pedig korábban az Origónak többek között beszélt arról, nagyon nehéz volt szereplőt találni a filmre, mert a színészeket a szakmában azzal fenyegették, hogy ha játszanak az Elk.rtukban, akkor nem kapnak majd filmszerepeket, kiírják magukat a szakmából.
Vágólapra másolva!

Tömegével vesznek elővételben jegyet Kálomista Gábor producer politikai krimijére: az október 21-én induló Elk.rtukra, többteremnyi jegy elkelt már, ami manapság a legnagyobb kasszasikert ígérő amerikai filmeknél sem szokott előfordulni. Gyurcsány Ferenc őszödi beszédén, annak politikai hátterén és a 2006-os tiltakozássorozaton, majd az azt követő utcai brutális rendőri terroron alapuló filmet

kezdetektől támadta a baloldali kulturális közeg.

Kálomista Gábor az Origónak úgy fogalmazott, az első nagy szereplőválogatás után, már a nulladik fázisban fenyegetések érkeztek a szereplők irányába.

Fenyegették a színészeket, de makacsul kitartottak a film mellett facebook.com

Közel negyven szereplő játszik a filmben, emellett rengeteg statiszta. Az egyik fontos szerepet egyébként az egyik legnagyobb magyar színész, Trill Zsolt alakítja, ő a politikai elemzőt alakító főszereplő lány édesapja. Trill Zsolt az Origónak elmondta, hallott a színészeket ért fenyegetésekről, és őt is többen felhívták neki szegezve a kérdést, mintegy számonkérően, hogy „te elvállaltad?"

Kálomista Gábor a Pesti TV-ben nemrég elmondta, a rendező, Keith English és Josep M. Civit katalán származású operatőr, észrevették a színészeken a félelmet, és partnerek voltak abban, hogy feloldják ezt bennük. (Josep M. Civit magyarországi szerepvállalását egyébként - teljes joggal - hisztérikusan ünnepelné a baloldal, hiszen ő Pedro Almodóvar operatőre is.)

A forgatást a Karácsony (pontosabban Gyurcsányék) vezette főváros a helyszínfoglalások megnehezítésével akadályozta tovább. A legmeglepőbb mégis az volt, hogy szeptemberben a főváros tulajdonában lévő Budapest Film Zrt. és a multinacionális cég, a Cinema City alig akarta műsorra tűzni a politikai krimit, csak egy-egy délutáni időpontban tervezték vetíteni. Eleinte a Budapest Film Zrt. hálózata csak a Corvin moziban, és kizárólag a bemutató hetében egy délutáni időpontban szándékozott levetíteni.

Gubás Gabi játssza Dobrev Klárát Forrás:www.facebook.com/ELKxRTUK

A producer azt is elmondta, a vidéki kis mozik is fenyegető üzeneteket kaptak, hogy ha ezt a filmet levetítik, soha többet nem kapnak premierfilmet.

„Eddig azzal voltak elfoglalva, hogy a színészeimet gyalázták, a kollégáimat fenyegették, a forgatási helyszíneken is keresztbe tettek, ahol csak lehetett, de legnagyobb meglepetésükre mégis elkészült a film. Rájöttek, hogy már nem tudják megállítani, kint van az előzetes, ott vannak az óriásplakátok, csináljuk a promóciót. Hol lehet még elgáncsolni egy filmet? Ott, hogy nem engedjük be a mozikba.

- mondta korábban Kálomista Gábor.

Az Elk.rtuknak a Budapest Film Zrt. először egy nap egy előadást engedett egy moziban - emlékeztetett Kálomista Gábor a Pesti Tv-nek adott interjúban -, amire körülbelül két óra alatt fogytak el a jegyek úgy, hogy foglalni sem lehetett még, csak megvenni. Később adtak egy 21 órai időpontot, amire szintén azonnal elmentek a jegyek, ezután egy ötórás sávot adtak neki, hétvégére az is elfogyott, és most már nem adnak többet.

Ha szakmai hiba, akkor nagyon nagy tévedés,

Az átlátszó trükköt hatalmas közfelháborodás követte, az interjúk után a mozik megijedtek, és vetítik a hihetetlen érdeklődéssel várt filmet.

A Budapest Film Zrt. vezetője Kálomista nyilatkozatai után magyarázkodni kezdett, aminek lényege az volt, hogy a közönségfilmek esetében a nézői érdeklődés áll mindenek előtt. Az Origo megnézte, hogy az adott héten milyen nézettséggel vetítik a műsorukon szereplő filmeket fő mozijukban, a Corvinban: az eredmény szánalmas képet mutatott.

Akadt olyan amerikai film, amelyre nulla jegyet sikerült elővételben eladniuk, de volt olyan nagytermi előadás is, amelyre mindössze 4 darabot.

Keith English brit rendező a forgatáson Forrás: targyfotozas.com/Kocsis Bence

A Cinema City marketingigazgatója szintén a marketingre és az októberi időszak szerinte gazdag premierkínálatára hivatkozott, amikor megmagyarázta, hogy miért döntöttek lassan az Elk.rtukról. Arról is beszélt, hogy kampányfilmeket nem szoktak vetíteni alapvetően, de ez a film nem kap más elbírálást, mint bármelyik másik.

A „kampányfilm" elszólás egyértelmű: egy politikai témájú, a közelmúlt történelmét feldolgozó (nem baloldalinak tűnő) filmmel kapcsolatban. Tény, hogy aktív politikai szereplőről nemigen készült itthon magyar film, de ez a műfaj egyrészt Európában és Amerikában bevált,

másrészt néhány magyar színházrendező előszeretettel karikíroz ki vagy ábrázol rendszeresen cinikusan a konzervatív polgári oldalon álló politikusokat.

Máté Gábor, Pintér Béla, Alföldi Róbert rendezéseiben sem kell nagyítóval keresni a konzervatív oldalon álló, negatív színben feltüntetett embereket, vagy akár politikusokat, de ha baloldali aktuálpolitizálás, akkor Ascher Tamást is említhetnénk. Pintér Béla egyik (természetesen a Katona József Színházban bemutatott) darabja nemcsak, hogy aktív, vezető jobboldali politikusról, de annak feltételezett magánéleti drámájáról is szólt.

Az ilyen darabok esetében sohasem merül fel a baloldalon a politikai korrektség kérdése, sőt, zseniális mesterműként üdvözölték a szóban forgó (művészi értékét nézve is kínos) előadást.

Az Elk.rtuk sikerét mindenesetre nem tudta megakadályozni a baloldal.

A nézők viszont elkezdtek azzal szavazni, hogy elindultak megvenni a jegyeket. Három héttel a bemutató előtt ekkora érdeklődés teljesen példátlan mostanában a mozizásban.

A premier hete előtt a multiplexek engedve a film körül kialakult kivételes érdeklődésnek és a sajtóban tapasztalt felháborodásnak,

Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimijét minden magyar multiplex műsorára tűzi.

Jövő héten mutatkozik be a magyar film, amit mindenki vár, az Elk.rtuk Forrás: Origo

Régóta tudjuk, hogy Gyurcsánynét Gubás Gabi, a Thália Színház színésznője alakítja, de a

Gyurcsány Ferencet játszó színészről egyelőre találgatások vannak, a film készítői a premierig nem árulják el kilétét.

A napokban egy élő videóban erről faggatták a film másik producerét, Helmeczy Dorottyát, aki annyit mondott: „Az elejétől kezdve világos volt számunkra, hogy ki játssza Gyurcsány Ferencet."
A főhős, Réka szerepére Bánovits Vivianne volt az első színésznő, akit megnéztek, és bár utána még közel 100 pályázó volt, végül az alkotók úgy érezték, hogy az első megérzésükre kell hallgatniuk.

A filmet - ahogy írtuk - az angol Keith English rendezi, aki 2019-ben a The More You Ignore Me című munkája a brit National Film Awardson a legjobb vígjátéknak járó díjat kapta.

A film, ami szorosan kötődik a 15 évvel ezelőtti nemzeti ünnephez, támogatóinak és nagyközönségének a Megafilm közönségtalálkozót szervez

október 23-án este 20.15-től a budapesti MOM Parkban található CinemaMOM moziban.