Lebontják a házat, ahol egykor Psota Irén lakott

Psota Irén
Vágólapra másolva!
Lebontják a házat, amelyben egykor Psota Irén lakott, az épület helyén egy, a színésznőről elnevezett közparkot alakítanak ki. A Tömő utcában álló házban több családi tragédiát is végignézett a színésznő gyerekként: itt próbálta meg az apja leszúrni az anyját, később pedig a férfi a szemközti játszótéren akasztotta fel magát.
Vágólapra másolva!

Elkezdték lebontani azt az épületet a VIII. kerületi Tömő utcában, amelyben egykor Psota Irén lakott. Az épület helyére egy közteret terveznek, amit a színésznőről neveznek majd el - írja a Blikk az AC News híre alapján. A cikkben felidézik, hogy Psota Irén ebben a házban töltötte a gyerekkorát, testvéreivel és szüleivel éltek itt egy cselédlakásban.

A tragédiákból merített ihletet

A színésznő apja anyagi gondok miatt inni kezdett, ilyenkor pedig gyakran a családja ellen fordult.

1934 nyarán például részegen egy konyhakéssel támadt a nejére, akit meg is szúrt. Ezután elváltak, ám a férj bosszút akart állni. Egy másik alkalommal háromszor is megpróbálta fejbe lőni a nőt, de elvétette. Az asszony súlyos sérülésekkel került kórházba, de túlélte ezt a támadást is, ugyanis a golyók csak súrolták a koponyáját.

Psota Irén Forrás: Madách Színház Hivatalos Oldala

Miután a férfi hét évet töltött börtönben a felesége elleni gyilkossági kísérletért,

szabadulása után a házukkal szemben lévő játszótéren akasztotta fel magát.

A testét pedig az akkor még gyerek Psota Irén találta meg.

A legendás színésznő később azt mondta, hogy a sok tragédiából merített ihletet drámai szerepeinek megformálására.

Jövő őszre készül el

Psota Irén barátai és kollégái a lapnak azt mondták, örülnek, hogy a színésznőről közparkot neveznek el.

– Fantasztikus nő volt, megérdemli, hogy tér viselje a nevét. Amikor először láttam színpadon, elsírtam magam, annyira megható élmény volt. Borzasztóan bosszantotta, ha Posta Irénnek hívták a Psota helyett, viszont nagyon jó humorérzéke volt, és tudom, hogy ha odafentről látná, hogy van ezen a téren egy „Psota-Posta", nagyon örülne neki – emlékezett vissza a Blikknek Bodrogi Gyula.

– A Doktor Herz című darab után egy különleges kapcsolat alakult ki közöttünk, olyan, mint egy anya-fiú kapcsolat. Ő Fiómiónak hívott engem, én pedig Anyavajának szólítottam. Nagyon örülök annak, hogy lesz egy Psota Irén terünk, mert ha valaki, hát ő megérdemli – mondta a lapnak Szerednyey Béla.