Egy hónap múlva átadják a Sagrada Família kilencedik tornyát

Horizontal ILLUSTRATION
View of a giant star that will be installed at the top of the Tower of the Virgin (Mare de Deu Tower), ahead of the inauguration ceremony in the Sagrada Familia Basilica in Barcelona, on November 8, 2021. - The Virgin Tower which will be completed on December 8, 2021 for Immaculate Conception Day, will be crowned by an illuminated twelve-pointed star and will rise as high as 138 metres. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Vágólapra másolva!
December 8-án adják át a barcelonai Sagrada Família székesegyház Szűz Máriáról elnevezett, 138 méter magas, kilencedik tornyát, melynek csúcsát egy nagy üveg-acél csillag koronázza.
Vágólapra másolva!

Az Antoni Gaudí által tervezett templomnak 18 tornya lesz. A kilencedik toronyra - a templom második legmagasabb tornyára - november 29-én teszik fel az 5,5 tonnás csillagot, de először csak a hivatalos átadás után, december 8-án fog világítani.

Az 1,5 millió euróba (542 millió forintba) kerülő csillagot olyan anyagokból készítették, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak és a napsugárzásnak.

A belsejében 12 projektort helyeztek el, ezért úgy ragyog majd, mint egy új csillag Barcelona egén
- fogalmazott Jordi Faulí, a székesegyház vezető építésze.

A Sagrada Família székesegyház 138 méter magas, kilencedik tornyát egy nagy üveg-acél csillag fogja díszíteni Forrás: AFP/Josep Lago

A Sagrada Família (Szent Család) székesegyház építésének befejezése nagy mértékben függ az idegenforgalmi bevételektől, ugyanis a munkálatokat az adományokból, szponzorációból és a látogatók jegyeinek bevételéből fedezik.

A pandémia azonban ezeket a forrásokat a látogatók elmaradása miatt elapasztotta. Bár az idegenforgalom ismét beindult, a járvány előtti szintet még korántsem érte el.

A becslések szerint az idegenforgalmi bevételek 2023 vége, 2024 eleje táján érik majd el a 2019-es szintet.

A katalán építész által tervezett katedrálist az UNESCO 2005-ben felvette a világörökségi listára.

Az 1882-ben kezdődött építkezés a tervek szerint 2026-ra fejeződhetne be, száz évvel Gaudí halála után. A templomot fenntartó konzorcium azonban 2022 végén újra összeül, hogy meghatározza a befejezés várható dátumát.