Kézműves és színházi programokkal, kortárs iparművészeti vásárral és zenei produkciókkal is várja az érdeklődőket a Várkert Bazár adventi programsorozata november 22. és december 30. között Budapesten.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. Mivel tavaly a hatodik eseménysorozatot csak online tudták a szervezők megrendezni, ezért most tartalmasabb kínálattal készülnek az ünnepi időszakra. Ráadásul adventi hétvégék mellett, november 22-én Schubert muzsikájával hívják a komoly zene szerelmeseit Téli utazásra,  majd december 30-án évzáró koncerttel búcsúztatják az óesztendőt.

Tóth Vera is fellép majdFotó: Koncz Márton - Origo

 

Az adventi hétvégéken pedig ingyenes kézműves programokkal, családi workshopokkal, kortárs iparművészeti vásárral és különleges hangulatú zenei produkciókkal, valamint karácsonyi tematikájú vezetett sétával is várják a közönséget. A részletes leírások és pontos időpontok a programokkal kapcsolatban a www.varkertbazar.hu oldalon frissülnek folyamatosan.

 A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy  a járványügyi szabályok betartása a gondtalan szórakozáshoz elengedhetelen, így arra kérnek mindenkit, hogy éljenek a maszk és oltás nyújtotta védelemmel.

Idén a Várkapitányság a Regőczi Alapítvánnyal, a Covid-árvák számára szervez jótékonysági gyűjtést a Várkert Bazár iparművészeti vására keretében. A vásár fővédnöke és az alapítvány életre hívója Magyarország köztársasági elnökének felesége, Herczegh Anita asszony. Az alapítvány céljaira történő gyűjtés mellett a szervezők  szeretnék élményekkel megajándékozni a pártfogoltjaikat, ezért a Bohém Kiskarácsony című előadásra is kapnak jegyet.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A november 12-ei sajtótájékoztatón a Várkert Bazár adventi kínálatának különlegességeit Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese ismertette, a legújabb előadásokat, programokat pedig népszerű művészek mutatták be. Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész megmutatta, hogy Schubert Téli utazás című művében hogyan helyettesítik majd hangszerek az énekhangra írt részeket a Bogányi Trió előadásában. Tóth Vera Artisjus-díjas énekesnő mesélt az Ünnep, újra együtt! koncertjéről, amelyet a Budapest Jazz Orchestra zenészei mellett igazi sztárvendégek tesznek feledhetetlenné. Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke arról is beszélt, miként eleveníti fel a régmúlt karácsonyait a BFTZ ünnepi koncertje a barokk muzsikától a jazzig. Delov Jávor, a Random Trip zenekar művészeti vezetője a Tabán a házban című évzáró koncert részleteit mutatta be.

Íme a Várkert Bazár főbb, nagyobb szabású programjai:

November 22.
Bogányi Trió - Franz Schubert: Winterreise
Az osztrák zeneszerzőt a bécsi klasszicizmus utolsó mesterének és az első romantikus zeneszerzőnek tartják. A Bogányi Trió koncertjén a Téli utazás című darabjának énekhangra írt részét két hangszerrel, oboával és fagottal jeleníti meg a zenekar. A két szólóhangszer színe és finomsága egyedülálló hangképet ad ezeknek a gyönyörű, mély, filozófiai daraboknak, saját hangszerelésben. A művészi hangulat megteremtését festmények egészítik ki, amelyek vizuálisan is reflektálnak a hangzás élményéhez.

Advent hétvégéin
Adventi iparművészeti vásár
A hazai iparművészeti hagyomány éled majd újjá ezeken a vásárokon. A vásárt 2019 után idén másodjára rendezik meg az Artisticon Iparművészeti Egyesülettel. Több mint félszáz iparművész gyűlik össze az adventi vasárnapokon, szakmai zsűri által minősített alkotásokkal. Barátságos, emberléptékű vásárunkon a látogatóknak lehetőségük lesz az alkotókkal találkozni, megismerni a műalkotások történetét - személyes és értékőrző ajándékokra lelhetnek

- írják a szervezők majd hangsúlyozzák, hogy

Számunkra azért is fontos az esemény, mert az iparművészet jelen van a Várkapitányság munkájában, például az újjászületett Lovardában és a Szent István-teremben is. A történelmi terem berendezése elnyerte az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíját, és ma ismét megcsodálhatók a korhű formában újjáalkotott iparművészeti remekek: a Zsolnay-kandalló, a berakásos parketta, az intarziás famennyezet, a pirogránit képek, a díszes függönyök és csillárok. Az alkotások motívumai alapján neves művészek különleges iparművészeti kollekciót készítettek, amelyek elegáns díszei lehetnek az otthonunknak.

November 27.
Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából

A varázslatos történetben a gyerekek elé tárul Puccini csodákkal teli birodalma. A Bohémélet egykori szereplőinek padlásszobájában tárgyak elevenednek meg, dalok, táncok kerekednek ki belőlük. A történet végén megtörténik a csoda, hullani kezd a hó, megjelenik a Karácsony Tündére és mindent átjár az Ünnep varázsa. A produkció középpontjában a Magyar Állami Operaház idén jubiláló, 50 éves Gyermekkórusa áll, ők a főszereplői e bájos történetnek, mellettük a Színház kiváló magánénekesei, illetve a Magyar Nemzeti Balett szólistái és az Opera Zenekarának művészei teszik felejthetetlenné a mintegy egyórás előadást.

November 28.
Karácsonyi melódiák a barokktól a jazzig a Budapesti Filharmóniai Tásaság Zenekarával

Bár Csajkovszkij karácsonyi dallamait sosem lehet megunni, de bizonyára sokan kíváncsiak rá, mi történik akkor, ha Duke Ellington hozzányúl a legismertebb, csillagszóró illatú melódiákhoz? Mi a boldog lelkek titka? Mitől szerelmes a brácsa? Hogyan zajlott és legfőképp hogyan szólt egy karácsony évszázadokkal ezelőtt? A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának zenészeivel és Mona Dániel zenetörténész könnyed történetmesélésével az érdeklődők betekinthetnek a régmúlt karácsonyaiba.

December 5.
Modern Art Orchestra feat. Pocsai Kriszta, Harcsa Veronika - Our Daily Moods
A hazai és nemzetközi jazz és a kortárs zene kiemelkedő társulata feledhetetlen, könnyed estét varázsol az ünnepi készülődésbe Pocsai Krisztina és Harcsa Veronika énekesnők vendégszereplésével. Ismert, legendás jazz dalok nagyzenekari hangszerelésben szólalnak meg, de többek között kortárs megzenésítésben Ady-vers is elhangzik. Nagyszerű élményt tartogat ez az este azoknak, akik szeretik a klasszikus jazz melódiákat, és nyitottak a jazz hangzás új útjainak felfedezésére is.

December 14.
A szeretetnek csillagára nézek - Ünnepi est a Várkert Irodalommal
A Várkert Irodalom sorozatban a karácsonyhoz közeledő, adventi, szezonzáró estre Juhász Anna irodalmár és Ugron Zsolna író közös meghívására érkeznek a művész vendégek. Az idei ünnepi est a családról, az alkotásról és a művészi generációk közös értékeiről szól. Ezúttal két kivételes művész család tagjai, Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, Kelemen Hanna színművész, valamint Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Trokán Anna színművész kap meghívást, hogy meséljenek ünnepi és hétköznapi pillanataikról, zenéről, színpadról, versről és alkotásról, egymásra hatásról és emellett a karácsonyi szertartásaikról, az ünnep illatairól, emlékeiről, hagyományteremtésről.

December 18.
Budapest Bár adventi koncert
A zenekar idén adventkor lép először a Várkert Bazár színpadára, új lendülettel, kicsit megújított repertoárral és természetesen a régi kedvencekkel tartanak két előadást is vendégeikkel. A védjegyükké vált egyedi stílus gyökerei az 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlik vissza. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra – ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait.

December 19.
Ünnep, újra együtt! - Tóth Vera & Budapest Jazz Orchestra
Különleges adventi koncert csendül fel a Várkert Bazárban, hiszen mára már hagyománnyá vált, hogy Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra együtt ünnepli a karácsonyt, amelyhez idén is csodálatos vendégek csatlakoznak. A koncerten ezúttal is vendég lesz  Tóth Vera testvére, Tóth Gab. Szintén vendégművészként áll színpadra az élő zenei legenda, Charlie is. Dalaikat a látogatók egyedi hangszerelésben hallhatják majd ezen a rendkívüli estén, hiszen a Budapest Jazz Orchestra népszerű zenekarához a Coolstrings virtuóz vonósai is társulnak, hogy feledhetetlen élményt teremtsenek.

December 30.
Tabán a házban - Random Trip évzáró koncert 2021
A Random Trip nagykoncertje valódi időutazás: az improvizációs közösség a hetvenes évek zenei forradalmának közepébe repít i el a nagyközönséget, a fiatal muzsikus-generáció jeles képviselőit pedig olyan legendák segítik ebben, akik maguk is aktív részesei voltak ennek a korszaknak.
Közreműködők: Solti János (LGT), Lylith (Parov Stelar Band),Vitáris Iván (Ivan and the Parazol,
Delov Jávor, DJ QCEE

Ünnepi tárlatvezetések az adventi vasárnapokon az Új világ született kiállításon
November 28. - Neszmélyi Emil hegymászó szubjektív tárlatvezetése
December 5. - Emberek és állatok a Nagy Háborúban címmel adventi tárlatvezetés gyermekek, illetve felnőttek részére
December 12. - Juhász Anna irodalmár szubjektív tárlatvezetése
December 19. - Dr. Csorba László történész szubjektív tárlatvezetése

Advent hétvégéin
Karácsonyi várséta
 A Sisi karácsonya című hangulatos vársétákon Erzsébet királyné és az egykori királyi család ünnepi szokásait lehet megismerni. A résztvevők megkóstolhatják Sisi kedvenc süteményét, az eredeti császári recept alapján készített florentinert is. A részletekről és a további programokról a www.budaivarsetak.hu oldalon lehet tájékozódni.

Advent alkalmából két szabadtéri kiállítással is készülnek a szervezők. Gyerekek számára mutatják be a karácsonyi meseirodalom témáját, valamint felevenítik a régmúlt idők ünnepi szokásait.

Családi programok az adventi hétvégéken

A diótörő - Várkert Mozi
A londoni Royal Ballet 2016-os előadása felvételről  bizonyára élményt jelent majd az egész családnak, hiszen A diótörő különleges helyet foglal el a balettrajongók szívében szerte a világon. Csajkovszkij tündöklő muzsikája, a káprázatos jelmezek és díszletek és a Royal Ballet táncosainak magával ragadó eleganciája minden korosztály számára igazi karácsonyi élménnyé teszik az előadást. Klasszikus, kihagyhatatlan alapmű a karácsonyi időszakban a család apraja-nagyjának.

Kézműves foglalkozás és interaktív karácsonyi játékok
Változatos kézműveskedési lehetőség várja a családokat. Játékos formában készíthetnek ünnepi dekorációt, asztali kiegészítőket, pohár- és tányéralátéteket, ültető kártyákat, képeslapokat, színezőket, kirakókat, játékokat. Lehet gyertyát mártani, Luca búzát ültetni, de az adventi koszorú, a mézeskalácsírás, a kisebb fonaljátékok, a gyékény ablak és ajtódíszek készítése is változatos lehetőséget kínál az ügyesség és a szépérzék fejlesztésére, a közös családi szórakozásra. Az itt töltött alkotó időben mindenki találhat kedvére valót. 

Belefér egy pici szívbe
A Várkert Bazár varázslatos gyermekprodukciója a legkisebbeket szólítja meg. A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a Csík zenekar művészeivel a színház varázsát, a koncert szívdobogását viszi el a gyerekekhez. Az azonos című verseskötetből készült interaktív gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat.