A hazai és nemzetközi művészeti élet sztárjai, kivételes formációk, várva várt premierek

Vágólapra másolva!
Branford Marsalis és barátai, Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Eötvös Péter, David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a FrenÁk Társulat, Anthony Roth Costanzo, a Magyar Állami Népi Együttes, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, a Batsheva Dance Company, a Recirquel, María Pagés, az EELS. Meghatározó alkotók, világhírű társulatok, lenyűgöző szólisták, új produkciók, különleges bemutatók várják a közönséget számtalan műfajban 2022 áprilisában a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében. A fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek 2021. december 1-jétől kaphatók!
Vágólapra másolva!

„Bartók életműve páratlan erejű és világszerte jelentős hatású: zeneszerzőként kivételes alkotásaival, népzenetudósként gazdag gyűjtőmunkájával, míg emberként példaértékű humanizmusával, kíváncsiságával, zsigeri tehetségével és az általa annyira csodált természet rendjéből merítő bölcsességével vált a magyar kultúra egyik leginspirálóbb alakjává" – fogalmaz Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója, aki rámutat, hogy a Bartók Béla születésének 140. évfordulóján útjára indult programsorozat kapcsán a legszebb feladat éppen az, hogy számtalan műfajban jelenítse meg Bartók szellemiségét a kortárs művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

María Pagés An Ode Forrás: Origo

Bár 2021-ben az első Bartók Tavasz a pandémia miatt csak a digitális térben valósulhatott meg, hatalmas figyelem övezte világszerte, és már az első fesztivál programja bizonyította, hogy rendkívüli koprodukciókra, ősbemutatókra, kifejezetten a fesztivál kedvéért létrejövő vadonatúj előadásokra, különleges koncertekre számíthatnak a nézők: ez 2022-ben is a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek védjegye.

A fesztivál keretében láthatja először a hazai közönség Eötvös Péter a Berlini Staatsoper felkérésére írt, Sleepless című operáját, Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata egy legendás Bartók-mű, A csodálatos mandarin feldolgozására készül, a Bartók Tavasz keretében mutatja be rendkívüli térélményt nyújtó, Ima című előadását a Recirquel, Boban Marković zenekara pedig a Székesfehérvári Balett Színházzal közös produkcióval lepi meg a hazai nézőket.

David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal kiegészülve zseniális Beethoven-műsorral örvendezteti meg a közönséget, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra Bach h-moll miséjével érkezik, míg a világhírű Batsheva Dance Company Ohad Naharin három fantasztikus koreográfiáját hozza el Budapestre. A Magyar Állami Népi Együttes húsvét ünnepéhez illeszkedő táncjátéka a különböző felekezetek liturgiájára éppúgy támaszkodik, mint a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire.

Seres Gerda és Káel Csaba Forrás: Photo © Balint Hrotko/Balint Hrotko

Julia Fischer hegedűművész a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin zenekarával lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára, a 2019-ben az év énekesének választott kontratenor, Anthony Roth Costanzo áriaesttel bűvöli majd el a fesztiválközönséget, a fél évszázada működő, világhírű belga együttes, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe pedig a Zeneakadémián ad koncertet a fesztivál keretében.

A kortárs jazz egyik legnagyobb hatású alakja, Branford Marsalis kvartettjével tér vissza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, ahol egy új, kifejezetten a Müpa felkérésére született, magyar népzenei ihletésű darabot is hallhat tőle a Bartók Tavasz közönsége. A rockzenei színtér egyik tavaszi szenzációjaként a fesztiválon adja első magyarországi koncertjét a Mark Oliver Everett vezette kultikus amerikai zenekar, az EELS. Bartók alakja-életműve meghatározó szerepet töltött be hazánk legújabb és egyben legnagyobb világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo létrejöttekor is: a sokak által szeretett programsorozat 2022-ben is a Bartók Tavasz részeként várja a közönséget!

Nemcsak az előadó-, de a képzőművészet szerelmeseinek is tartogat kötelező programokat a fesztivál. Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel a Bartók Tavasz részeként nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről a Szépművészeti Múzeumban, április 7-én pedig egy rendkívül aktuális témát érintő nemzetközi tárlattal, a Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással csatlakozik a fesztiválprogramhoz a Ludwig Múzeum.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója kiemeli, hogy a most bejelentett fellépőket további világsztárok és produkciók követik majd: 2022-ben ugyanis a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos léptékűvé válik, Budapest mellett több magyar nagyváros, köztük Győr, Debrecen és Miskolc telik meg izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel a programsorozat keretében, de együtteseik közreműködésével az országos fesztiválprogramhoz csatlakozik többek közt Pécs és Szeged is. A 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos programjának részleteit és kiemelt fellépőit 2022-ben jelenti be az intézmény.

Kékszakáll Forrás: Gál Krisztián

Van tehát miért várni 2022 tavaszát, a visszaszámlálás elkezdődött: pontosan 5 hónap múlva, április első napjától kezdődően kínál kihagyhatatlan programokat, felejthetetlennek ígérkező élményeket a kultúrarajongó, feltöltődni vágyó közönségnek a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.
A fesztivál idén ráadásul egy meglepetésekkel teli, virtuális adventi kalendáriummal és nyereményjátékkal lepi meg a nézőket az ünnepi időszakban. 2021. december 1-től a Bartók Tavasz hivatalos közösségi oldalán mindennap kinyílik a digitális adventi naptár egy ablaka, amely minden alkalommal egy-egy különleges fesztiválprogramot és az eseményhez kapcsolódó feladványt rejt. Azok, akik az ott található kérdésre helyesen válaszolnak, páros belépőt nyerhetnek maguknak vagy szeretteiknek az adott előadásra: 24 kérdés, 24 x 2 jegy karácsonyig a fesztivál legjobban várt programjaira!

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek folyamatosan bővülő programjáról a www.bartoktavasz.hu weboldalon találhatók.