A Lónyay-Hatvany-villa szeptember óta a kulturális és a szellemi élet központja

Batthyány Lajos Alapítvány új épülete a Vár alatt és interjú Prof. Dr. Dezső Tamással, a Batthyány Lajos Alapítvány elnökével 2021. október 15-én, Prof. Dr. Dezső Tamás
Batthyány Lajos Alapítvány új épülete a Vár alatt és interjú Prof. Dr. Dezső Tamással, a Batthyány Lajos Alapítvány elnökével 2021. október 15-én
Vágólapra másolva!
Klösz György felvételei még őrzik a Budai vár oldalában, eredeti pompájában álló Lónyay-Hatvany-villa képét az 19. század végéről. A 20. század viharaiban elpusztult, majd a közelmúltban az eredeti, Ybl Miklós által készített tervek alapján újjáépített műemléket 2021 őszén adták át. A Batthyány Lajos Alapítvány székhelyeként szolgáló épület már a megjelenésével is illeszkedik az alapítvány célkitűzéseihez: a hagyományos értékek megőrzése, a korszerű kihívásokra adott hatékony válaszok által. És ezt a célt szolgálják az intézményt pezsgő közösségi élettel megtöltő, újonnan indult programsorozatok is.
Vágólapra másolva!

A budavári Csónak utca és a Hunyadi János út között áll az újjáépült Lónyay-Hatvany-villa, mely a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő Batthyány Lajos Alapítvány új székhelye. Az eredeti klasszicista homlokzatát megőrző, belsőépítészeti megoldásaival a 21. századi igényekre tervezett épület azonban korántsem csak egy irodaház.

A villa éveken keresztül állt elhagyatottan a Vár oldalában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Batthyány Lajos Alapítvány küldetésének megfelelően a Lónyay-Hatvany-villa egy szellemi műhely, a közösségi és a kulturális élet találkozóhelye is egyben, a Dunára néző, elegáns, modern vendéglátóhellyel.

Ottjártunkkor egyszerre nyűgözött le a villa rejtőzködő, kissé titokzatos fekvése a várfalak mögé simulva, és az elképesztő nyitottság, amellyel innen, a vár oldalából a városra tekint a tágas erkély. Az épület, mint rendezvénytér ugyanezzel a kulturális nyitottsággal fordul a nagyközönség felé.

A Batthyány Lajos Alapítvány új épülete a Vár alatt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nemzeti értékek kontra globalizmus

Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnöke vezetett minket végig a villaépületen, akit elsőként arról kérdezünk, hogy mit tekint a jelenkor egyik legnagyobb feladatának az általa vezetett, a nemzeti érdekeket képviselő közélet megerősítését célul tűző szervezet szempontjából.

– állapította meg Dezső Tamás. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy a Batthyány Lajos Alapítványnak, mint a civil szféra egyik legfontosabb szervezőjének a nemzeti oldalon, ebben jelentős szerepe van.

Prof. Dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Én azt gondolom, hogy a hagyományos Európa elég erős ahhoz, hogy megújuljon, hogy ne kelljen neki akár tömeges betelepítéssel, filozófiai irányzatok importjával különböző zászlók alatt megújulnia. A magyar kormány a határvédelemben, a gazdaság megerősítésében, a családtámogatásban és a válságkezelésben mindehhez kapaszkodót nyújt. A maguk sikerességében ezek az intézkedések folyamatosan kiváltják a nyugati, úgynevezett progresszív irányok ellenérzését, de nekünk a nemzeti gondolatokkal érvelve kell kiállnunk az értékeink mellett" – tette hozzá.

Klasszicista villa, mint közösségi tér

Dezső Tamás az alapítvány új székhelével kapcsolatban elsősorban feladatokat és lehetőségeket lát.

Az étteremként használt erkély páratlan panorámát nyújt a városra Fotó: Szabó Gábor - Origo

A rendezvényeink sikere újfent rámutatott arra, hogy milyen jelentős érdeklődés övezi a nemzeti gondolatokat, így a jövő évtől egy új, közéleti témákra fókuszáló podcast-sorozat indítást is tervezzük. Így ezek a gondolatok eljuthatnak azokhoz is, akik nem tudnak részt venni a programjainkon – emelte ki a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Dezső Tamás kitért arra is, hogy a nemzeti érdekeket képviselő közélet támogatása érdekében a Batthyány Lajos Alapítvány lapkiadással is foglalkozik.

Tíz éve indult el a Hungarian Review című, angol nyelvű közéleti és kulturális lap, másfél éve pedig az alapítvány gondozásában jelenik meg a Magyar Krónika magazin. A legfrissebb folyóirat a szintén angol nyelvű The Hungarian Conservative, amely azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse a hazai konzervatív véleményeket a nemzetközi olvasóközönséggel.

A Lónyay-Hatvany villa 2021 szeptemberében nyitotta meg kapuit, közéleti és kulturális programjairól a Batthyány Lajos Alapítvány honlapján lehet tájékozódni. Látogatásunkkor épp a The Hungarian Conservative magazin új lapszámának bemutatóját tartották, melynek fókuszában ezúttal a keresztény gondolkodásnak a modern Európában betöltött szerepe állt.

Török kori védműtől egy modern közösségi térig

A Lónyay-Hatvany villa története egészen a török korig vezethető vissza. Az épület helyén korábban egy sokszögletű véderőmű, az Aranybástya állt, majd Buda ostroma során az épület teljesen elpusztult. 1686 után falainak bizonyos részét beépítették az egykori Szent János kapuba.

Romok az épület alagsorában Fotó: Szabó Gábor - Origo

1872-ben gróf Lónyay Menyhért Ybl Miklós tervei alapján építtette fel a családi otthonnak szánt villát a budai vár keleti lejtőjén. Az épületet 1915-ben báró Hatvany Lajos festőművész, világhírű műgyűjtő vásárolta meg. A kor egyik legértékesebb hazai, mintegy 800 darabból álló műkincsgyűjteményét őrizte a villában. Az épületet a második világháború során egy bombatalálat gyakorlatilag megsemmisítette. A villa újjáépítése 2000-ben indult el, aminek előkészítésben nagy szerepet játszott Kerényi József építészmérnök. A megvalósításra a Bordás Péter vezette BORD Építész Stúdió tervei alapján került sor. A teljeskörű renoválás a külső és belső terek újjáépítését egyaránt magába foglalta: a külső korhű megjelenés mellett az enteriőrre is nagy hangsúly helyeződött.

A villa éveken keresztül bár pompásan, de látszólag elhagyatottan és gazdátlanul magasodott a Duna és Budapest látképe fölé, magában rejtve nagy és kalandos múltjának történetét. 2021 ősze óta a Batthyány Lajos Alapítvány tölti meg élettel az impozáns épületet.