Vágólapra másolva!
2021. november 30-án meghalt Ambrus Kyri, aki - az utolsó, 1972-es Táncdalfesztivált leszámítva - mindegyiken indult, írja a Femina. A '60-as években ő volt Magyarország első tinisztárja.
Vágólapra másolva!

Ambrus Kyri 1945. február 4-én született Budapesten Ambrus Margit néven. Ő lett Magyarország első tinisztárja.

1972-ig minden Táncdalfesztiválon indult, 1967-ben megosztott harmadik lett a Nappalok és éjszakák című dalával. Két évvel korábban az Intervíziós Dalversenyen a Hiszem, ha akarom című slágerét a zsűri különdíjjal jutalmazta. Olyan slágerekkel jelentkezett, mint az Ilyen a twist, Elment a papa, mama, Nem híres dzsesszénekes, de népszerűek voltak Aradszky Lászlóval énekelt duettjei is, mint az Állatkerti séta vagy a Bombajó. Sokak szerint a Fehér házikó volt a leghíresebb dala.

Angol és olasz nyelven is jelentek meg lemezei, turnézott a keleti blokk szinte valamennyi országában.

A hetvenes években visszavonult a zenéléstől. Egyetlen nagylemeze 1983-ban jelent meg. Utoljára 1999-ben lépett színpadra a Dáridóban, azóta nem hívták fellépni, csak beszélgetős műsorokba, azoknak viszont nem látta értelmét.

- nyilatkozta 2015-ben a Borsnak. Lefotózni már akkor sem engedte magát, azt szerette volna, ha a közönség emlékezetében fiatalon és szépen maradna meg arca és alakja. Közel két évtizeden át a Magyar Rádió műsorvezetője volt, ahol főleg könnyűzenei műsorokat vezetett. Hozzá köthető a Magnósok, figyelem!, a Magnóról magnóra és a Könnyűzenei koktél is. 76 éves volt.