Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

CSÁNYI Sándor; BÁSTI Juli
Budapest, 2021. december 3. Básti Juli színművésznek, a magyar színház- és filmművészet kategória kitüntetettjének (b) gratulál Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2021. december 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott pénteki gálaesten.
Vágólapra másolva!
Jónyer István - Klampár Tibor - Gergely Gábor trió, világbajnok asztaliteniszezők (b-j), a magyar sport kategória kitüntetettjei a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2021. december 3-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
  • Magyar építészet és építőművészet kategóriában Kovács Csaba építész, belsőépítész;
  • magyar képzőművészet kategóriában Szőcs Miklós TUI szobrászművész;
  • magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat;
  • magyar tudomány kategóriában Kondorosi Éva molekuláris biológus;
  • magyar sajtó kategóriában Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter vehette át az elismerést.
  • A magyar sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők kapták a díjat.
  • Magyar irodalom kategóriában Kovács István költő, műfordító, történész, polonista;
  • magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva közművelődési szakember;
  • magyar zeneművészet kategóriában Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester;
  • magyar színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.

Takács-Nagy Gábor helyett külföldi koncertje miatt testvére, Takács-Nagy Katalin vette át a díjat.

Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Borbás Mária televíziós szerkesztő kapta.

Básti Juli színművésznek, a magyar színház- és filmművészet kategória kitüntetettjének (b) gratulál Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2021. december 3-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tavaly az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy

a pandémia miatt tavaly nem tarthatták meg a hagyományos díjátadót,

helyette tíz olyan, az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak 20-20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott.

Elmondta: akkor még azt gondolták, hogy idén közönség előtt tudnak ünnepelni, de sajnos nem így történt, ezért nézők nélkül adták át az elismeréseket.

– A rendkívüli helyzetek általában rendkívüli embereket hoznak felszínre, ezért napjainkban különösen felértékelődött a tudósok szerepe – mondta Csányi Sándor, hozzátéve: azt kívánja, hogy minél előbb találjanak megoldást a mostani világjárványra, ami rombolja a gazdaságot, a társadalmat és fájdalmas tragédiákat okoz a családoknak.

704 érvényes jelölés érkezett

Csányi Sándor beszélt arról is, hogy a díj nagy társadalmi elismertsége annak köszönhető, hogy választásaikat mindig kizárólag a jelöltek által nyújtott teljesítményre alapozták.

Kiemelte, hogy nemcsak a Prima Primissima, hanem a Prima-díj is jelentős elismerés, hiszen minden kategóriában rendkívül sok, összesen 704 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a több mint 100 szakmai szervezet részéről.

Pálfy Péter Pál matematikus (b) a Bolyai János Matematikai Társulat nevében átveszi a magyar oktatás és köznevelés kategória díját Freund Tamástól, az MTA elnökétől a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2021. december 3-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

– A legjobb háromba bejutni egy-egy kategóriában csak úgy lehetséges, ha valaki idejét, energiáját nem kímélve végzi hivatását.

– hangsúlyozta Csányi Sándor, majd gratulált a díjazottaknak.