78 éves korában meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja.

Meghalt Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója - közölte hivatalos közösségi oldalán a zenekar.

A bejegyzésben a zenekar azt írja, hogy  Rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillagaként. Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad. 

Ahogy az Origo beszámolt róla, Kóbor János hetekig kórházban volt, lélegeztetőgépen, a koronavírus-fertőzés miatt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán kezelték. 

Az énekes november 9-én került kórházba. 

Az együttes advent második vasárnapján Sohase félj című dalával üzent a rajongóknak.

Kóbor János életéért nemcsak Magyarországon, hanem világszerte izgultak, Klaus Meine, a Scorpions énekese, Leslie Mandoki és Dieter "Maschine" Birr is küldött üzenetet korábban az énekesnek.

November 18-án a Horváth-kertben tartottak megemlékezést és gyertyagyújtást az Omega együttes még élő tagjai az eltávozott zenésztársak emlékére. Egy éve ezen a napon halt meg 73 éves korában Benkő László, három nappal utána pedig a 77 éves Mihály Tamás. A megemlékezők Kóbor Jánosért is imádkoztak. 

Az első magyar frontember

Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten, a műszaki egyetemen építészmérnök diplomát szerzett. Az 1962-ben alakult Omega együttes énekese, frontembere volt. 

Nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a Petróleumlámpa vagy a Gyöngyhajú lány. 

Kóbor János 1987-ben Liszt-díjat kapott, 1998-ban a Magyar Köztársaság tiszti keresztjével tüntették ki. 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott.

Kóbor Jánosról, az első magyar frontemberről 75. születésnapján írt hosszabb cikket az Origo.