Saját halottjának tekinti Kóbor Jánost az Emberi Erőforrások Minisztériuma - tudatta az Emmi sajtóosztálya.

Mint ahogy korábban az Origo is megírta, 78 éves korában meghalt Kóbor János Kossuth- és Liszt-díjas muzsikus, énekes, zeneszerző, szövegíró előadóművész, az Omega együttes alapítója.

Mint a közleményben felidézték, Kóbor János első zenekarát középiskolai tanulmányai alatt alapította, később a Próféta együttesben játszott. Az igazi áttörést számára az Omega zenekar hozta meg, amelyet 1962-ben alapítottak Benkő Lászlóval.

Kóbor János, az Omega  megalakulásának 50. évfordulója alkalmából tartott koncerten a Papp László Budapest Sportarénában 2012. október 6-án - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Mohai Balázs

A magyar beat és rock úttörőjeként nem csupán Magyarországon, hanem nemzetközileg is sikerült maradandót alkotniuk, többek között a Scorpions is volt előzenekaruk Németországban. A zenekar több filmben is szerepelt, köztük volt az Ezek a fiatalok, valamint az Extázis héttől tízig.

Kóbor János énekesként és hangmérnökként szintén részt vett az Omega életében, de dolgozott zenei rendezőként és producerként is. Pályafutása során számos alkalommal díjazták munkásságát, 1987-ben Liszt Ferenc-díjat, 2013-ban Kossuth-díjat kapott az Omega tagjaként.