A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös zenei maratonjának egész napos műsorfolyamában idén is egy zeneszerző-géniusz munkássága kerül a fókuszba: ezúttal a német komponista, Richard Strauss alkotásaiból összeállított program 11 koncertjéből és kísérőrendezvényeiből válogathatnak az érdeklődők 2022. január 22-én. A fellépők névsora a hazai zenei élet legkiválóbb szólistáiból, kamaraformációiból és zenekaraiból áll majd, mások mellett Várjon Dénes, Pasztircsák Polina, Palojtay János és Takács-Nagy Gábor is koncertet ad, a napot pedig az eseménysorozat művészeti vezetője, Fischer Iván karmester vezényletével színpadra álló Budapesti Fesztiválzenekar és az ausztrál szoprán, Eleanor Lyons közös hangversenye zárja majd.

Forrás: Müpa

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa minden évben egy (olykor két) páratlan komponista életművének legfontosabb darabjait felvonultató egynapos fesztiválja az elmúlt közel másfél évtizedben

a hazai komolyzenei élet emblematikus ünnepévé nőtte ki magát.

Az egymást délelőttől késő estig követő hangversenyeken korábban Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, valamint Liszt és Berlioz műveit hallhatta a közönség.

Eleanor LyonsForrás: Müpa/Live Photography/Jan Safar

2021-ben a járványhelyzet miatt sajnos nem személyesen, hanem a Müpa virtuális hangversenytermében találkozhattak a zenerajongók és a művészek,

jövőre viszont újra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és a Fesztivál Színház ad otthont az eseménysorozatnak.

Emellett ifjú zeneakadémista tehetségek mutatkoznak be ingyenes koncerteken az Üvegteremben, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások vetítéseit élvezhetik a nézők.

Fischer IvánForrás: Müpa/Akos Stiller

A programsorozat páratlanul gazdag kínálattal várja a klasszikus zene iránt érdeklődőket: a MÁV Szimfonikus Zenekar a Kossuth-díjas Várjon Dénessel és Farkas Róbert vezényletével ad családi hangversenyt, a generációja egyik legizgalmasabb zenészegyéniségeként számon tartott Palojtay János zongorakoncertjén Richard Strauss ritkábban hallható művei is felcsendülnek.

Takács-Nagy GáborForrás: Müpa

A nemzetközi berkekben is nagyra becsült, friss Prima Primissima díjas Takács-Nagy Gábor a Concerto Budapest élén lép színpadra.

Pasztircsák PolinaForrás: Müpa

A különleges tehetségű szoprán, Pasztircsák Polina Richard Strauss dalaiból ad elő egy csokorra valót, a Budapesti Fesztiválzenekar művészeivel pedig kamarakoncertek keretében, illetve a nap záróeseményén, a BFZ és a sokoldalúságáról és újszerű interpretációiról ismert ausztrál szoprán, Eleanor Lyons közös hangversenyén is találkozhat a közönség.

További információk és a maraton teljes programja a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa honlapján, valamint az eseménysorozat Facebook-oldalán olvasható.