Presser Gábor, az Omega zenekar egykori tagja, a Kossuth-díjas zeneszerző jó kollégájaként emlékszik Kóbor Jánosra. Az Origónak elmondta, folyamatosan kérdezik az Omega 60. évfordulójával kapcsolatban, de Kóbor János elvesztése után már nem tud válaszolni. 

Presser Gábor felidézte, hogy legutóbb Benkő László, majd az Omega basszusgitárosa, Mihály Tamás temetésén találkozott a hétfőn meghalt Kóbor Jánossal. 

Szűk körű búcsúztatás volt Benkő Lacié, nem voltak sokan, de mindenki maszkot viselt, Kóbor János azonban nem. Mihály Tomi búcsúztatója után Mecky jelezte, hogy tervezi az Omega 60. évfordulót, amelyre jövőre került volna sor. A temetésről kifelé menet még annyit mondott: beszélnünk kell 2022-ről. Én erre azt feleltem, hogy jó."

Presser Gábor Benkő László temetésénFotó: Polyák Attila - Origo

Elmondta, a negyedik hullám indulásakor hallott arról, hogy Kóbor János nem hagyja, hogy beoltsák a vírus ellen. „Nem éreztem, hogy jogom van ahhoz, hogy felhívjam és győzködjem az ellenkezőjéről. Most már úgy látom, hogy hiba volt, hogy nem tettem. Ő azt mondta, hogy ez a betegség őt hidegen hagyja, távol marad tőle. Nagy tragédia, hogy nem sikerült..."

Presser Gábor felidézte, hogy nagyon fiatalon, az Omega tagjaként még soknak számított az 5 év korkülönbség, ami közöttük volt.

Presser Gábor a régi OmegábanForrás: Origo

Meckynek megvoltak a maga barátai, amúgy is ő inkább visszahúzódó, kicsit zárkózott ember volt, ő nem élte azt a "tipikus" zenészéletet, amit Misi, Molnár Gyuri, vagy én. De mi jó kollégák voltunk. Később én elhagytam a zenekart, de utána 3-4 év múlva ismét nagyon jó kapcsolat alakult közöttünk. Akkoriban már a kezdettől fogva dolgoztam a Mecky-féle Omega stúdióban." 

Hozzátette, nem tud válaszolni az Omega 60. születésnappal kapcsolatos kérdésekre. Azt mondta: az LGT nem ünnepelte az idei 50. évfordulót, Somló, Laux és Barta nélkül úgysem lett volna igazi az ünnep, de kaptak egy gyönyörű ajándékot, a Csík zenekarnak az LGT zenéje előtti "tisztelgését", a nagyszerű "A dal a miénk" című Csík-LGT albumot. 
Lehet, hogy a Kóbor, Benkő, Somló és Mihály Tomi nélküli "Omega 60" is tartalmaz majd egy ilyen kiadványt.