Megújult a bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttes - galéria

zolt4nkov4cs
Vágólapra másolva!
2021. december 10-én rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – „A bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttes és parkjának turisztikai célú fejlesztése" nevű projekt ünnepélyes megnyitóját (GINOP-7.1.1-15-2015-00004). Az európai uniós támogatás összege 1.723.500.000,-Ft, a hazai támogatás összege pedig 557.161.348,-Ft. A projekt összesen 2.280.661.348,- Ft forrásból valósult meg 2018 és 2021 között.
Vágólapra másolva!

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Pallagi Tibor, Bajna polgármestere, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadáson Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft./Arcolat 2021/David Mankovics

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában,

összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei.

A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

Virág Zsolt miniszteri biztos (Miniszterelnökség) köszöntőt mond az átadáson Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft./Arcolat 2021/David Mankovics

A Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A bajnai fejlesztés célja volt a Sándor–Metternich-kastélyegyüttes felújítása és eredeti állapotának bemutatása a látogatók számára. A források gazdaságos és célzott felhasználását szem előtt tartva

jelen projekt a kiemelt jelentőségű műemléki értékeket célozta meg.

A fejlesztési terület kiterjedt a főépület mindkét szintjére, ahol valamennyi helyiségben neves külföldi mesterek által készített barokk vagy klasszicista díszítő falfestések találhatóak. Az intézői udvar délkeleti szárnyában kerültek kialakításra az üzemi területek, a kastély főépülete és a mellékszárnyak által körülölelt díszkert szintén megújult, ahogy a kastélypark is.

A középkori alapokon álló barokk, majd klasszicista stílusban kiépített egykori főnemesi rezidencia bemutatását célzó munkálatok kiemelkedő gondossággal és magas minőséggel történtek. A főépület építési munkái során megújultak a nyílászárók, helyreállították a belső tereket, padlózatokat, de a gépészeti és elektromos rendszereket is megújították. A hazánkban és Európában is különleges barokk-klasszicista falfestések és mennyezetfreskók egyes részeken restaurálásra és bemutatásra kerültek.

Glázer Tamás ügyvezető igazgató, NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft./Arcolat 2021/David Mankovics

A fejlesztés egyik érdekessége, hogy visszahelyezésre került az emeleti Raffaello-teremben a páratlan szépségű,Sanquirico-tervezte mennyezeti falképegyüttes.

A pazar festmény közel 40 éves gondos megőrzés után született újjá és került vissza eredeti helyére.
A főépület földszintjén látogatható lett a felújított kastélykápolna,valamint egy barokk falképrészletekben gazdag teremben kapott helyet a kávézó és az ajándékbolt. A mellékszárnyban vizesblokkokat és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A kastély és parkja – Budapest közelségének köszönhetően – kiváló rendezvényhelyszínként is funkcionál majd.

Képes összeállításunkban mutatjuk a felújított kastélyegyüttest - kattintson a képre!

Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély
Sándor-Metternich-kastély

A kastélypark megújítása a történeti elemek megőrzésének a céljával természetvédelmi szempontok alapján történt, így a park az egykori tájképi kert hangulatát idézi, amelyet gyalogosan járhatnak be a látogatók. A kastélyparkban a tematikához kapcsolódó játszótér, landart alkotások, fotópontok és pihenőhelyek kínálnak kikapcsolódást minden korosztály számára.

A bajnai kastélyhoz szervesen kapcsolódó Hősök tere felújítása konzorciumi együttműködési megállapodás (Bajna Önkormányzat és NÖF Nonprofit Kft.) szerint készült el. A tér fontos szerepet tölt be a település központjaként a kastély szomszédságában, és alapját képezi a látogatók kastélyhoz jutásában: a közösségi tér a sikeres beruházás után pihenőbútorokkal, friss burkolattal, parkosított részekkel, rendezett parkolási lehetőséggel várja a bajnai kastélyhoz ellátogatókat.

(b-j) Virág Zsolt miniszteri biztos, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Glázer Tamás ügyvezető igazgató, Pallagi Tibor polgármester a szalagátvágáson Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft./Arcolat 2021/David Mankovics

A kiállításról

A kastély főépületében kapott helyet a mozgalmas életű „Ördöglovast", azaz gróf Sándor Móricot és lányát, a „divatdiktátor" Sándor Paulina grófnőt bemutató kiállítás. A modern, élményközpontú tárlat e két színes egyéniség életpályájával ismertet meg történetmesélés, és interaktív, szimulációs eszközök segítségével. Visual guide-on 3D-s és kiterjesztett valóságon alapuló rekonstrukciók segítségével, élményszerűen került megjelenítésre az épület története. A gyerekek számára külön eszközök és kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa.

A tárlat keretében a földszinten a kastély történetébe nyerhet betekintést a látogató, amint 19. századi pompájában a Sándor-Metternich család nevezetes tagjainak adott otthont, de látványos kiállítási elem az épület háborút követő korszakának bemutatása is.

Az emeleti termek két szárnya bemutatja Móric gróf és lánya életének meghatározó eseményeit, kiemelve a lovas sportot, vadászatot és a korabeli divatvilágot.