Demeter Szilárd: L. Simon László 25 éves költői jubileumára

LÁSZLÓ József; LÁSZLÓ József; L. SIMON László
Budapest, 2021. december 20. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédet mond írói jubileumi ünnepségén a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2021. december 20-án. L. Simon László József Attila-díjas író, költő első önálló kötetét 1996-ban, 25 éve adták ki. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Hétfőn ünnepelték a Petőfi Irodalmi Múzeumban L. Simon László 25 éves költői jubileumát. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának első verseskötete 1996-ban jelent meg. Az ünnepségen Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az alábbi beszéddel köszöntötte L. Simon Lászlót.
Vágólapra másolva!
Kezdjük a kiinduló hipotézisünkkel: L. Simon László költő jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, tehát valószínűleg nem lesz ideje szépirodalmat írni. Mondhatnám, hogy azért vagyunk ma itt, hogy kiderüljön: ez jó vagy rossz nekünk, magyar olvasóknak, de sajnos ma este ez nem fog kiderülni.
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója írói jubileumi ünnepségén a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 2021. december 20-án. Forrás: MTI/Kovács Attila

Egyrészt, egy költői jubileumon nem mondunk olyant, hogy barátom, az elmúlt huszonöt éved kuka, inkább borászkodtál volna.

Másrészt, a PIM-ben élő szerzőnek még soha nem mondták meg őszintén a szemébe, hogy mit is gondolnak róla, itt még az ellenségek is szembedicsérik egymást.

Harmadrészt, huszonöt év az semmi. Mondhatni, L. Simon most tarthat a pályája elején, legalábbis a PIM mértéke szerint. Például L. Simon pályatársa, Petőfi lassan kétszáz éves lesz, na, az már valami, elegendő időtáv ahhoz, hogy a helyére küzdje magát.

De elég volt a baráti gonoszkodásból. Beszéljünk inkább a lényegről, az alkotás öröméről. Mert ezért vagyunk itt.

L. Simon László huszonöt éve ismétli meg a Teremtés aktusát. Mivel Kierkegaard óta tudjuk, hogy nem létezik tökéletes ismétlés, ezért teremtett versvilága olyan, amilyenné teremtette. Egyetlen olvasó sem hibás, ha valami félremegy, mint ahogyan a jó vers sem a kritikusok érdeme. Szépirodalmat művelni plakátmagány.

L. Simon László hivatalosan huszonöt éve tartalmas életet él. Megszenvedi ezt a tartalmat, megküzd érte a papírral, képernyővel, leginkább saját magával. Minden verse egy-egy győzelem.

Ez a két tétel azonban minden költőre érvényes.

Demeter Szilárd főigazgató beszédet mond L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója írói jubileumi ünnepségén, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 2021. december 20-án Forrás: MTI/Kovács Attila

Ami viszont megkülönbözteti L. Simont az alanyi költőktől az az, hogy kilépett az alkotói komfortzónából. Nemcsak a magánvalósága, hanem a magyar valóság is érdekli, cselekedni akart annak jobbá tétele érdekében. Vásárra vitte a bőrét, céltáblát tűzött magára, hogy ide lőjetek. Kiment az elefántcsonttoronyból, bement a pályára. Képviselt valamit, hitt valamiben, elköteleződött valami mellett, küzdött valamiért. Megmérettette magát, hús-vér emberek bizalmát nyerte el. Látott olyan magyart, aki nem a belvárosi elit nyelvét beszélte, és meg is találta velük a szót. Egyszóval: politikussá lett, és ennek bizony nagy ára van. Ugyanis élő adásban nem lehet verset írni. Minden perc, amit L. Simon László politikus az ATV-ben töltött, veszteség volt L. Simon László költő számára. Azalatt nem írhatta meg azokat a verseket, amiket csak ő tud megírni.

Ez a huszonöt év tehát nemcsak a megjelent kötetek, hanem a meg nem írt versek története is.
Az a szomorú hírem van számodra, Laci, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójaként, miniszteri biztosként még kevesebb időd és lehetőséged lesz az alkotásra. Merthogy képviselőként a maratoni törvényhozói viták alatt még pad alatt, lopva írogathat az ember, ám a Nemzeti Múzeumban te vezeted az értekezleteket, amelyeken mindenki téged néz - de csak a főigazgatót látja.
Azért vagyunk itt ma este, hogy ha csak egy órányit is, de L. Simon László költőt lássuk.
Isten éltessen, barátom!