Gyöngyösi Zoltán kapta az idei Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a Szerelmek városa című előadásban nyújtott alakításáért a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján - közölte a színház az MTI-vel szerdán.

Az emlékgyűrűt a színésznő lánya, Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja emlékére. A díjat minden évben Ruttkai Éva december 31-ei születésnapja előtt, december utolsó hetében adják át annak a színművésznek, aki abban az évben a társulat szerint a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta.

Az emlékgyűrűt a Vígszínház bármely művésze akár többször is megkaphatja, az adott naptári évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért - közölték.

Gyöngyösi Zoltán 1991-ben született Debrecenben. 2012-ben az Ady Endre Gimnáziumban érettségizett, majd 2017-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát. A 2017-2018-as évadot a Szegedi Nemzeti Színházban töltötte. 2018-ban csatlakozott a Sztalker Csoporthoz, szintén ebben az évben lett a Vígszínház tagja.

A frissen díjazott színművész játszik Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájában, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásban több szerepben is kiváló alakítást nyújt, ahogy A diktátorban is bravúros ügyességgel formál meg több karaktert - írják.

Akrobatikus képességeit Horváth Csaba Baal-rendezésében kamatoztatta, a Liliomban pedig magával ragadó volt az Első detektív szerepében. A nagy Gatsbyben megrendítő hitelességgel jeleníti meg George Wilson sorsát, egy kisember tragédiáját, míg A Nyugat császárában szeretetreméltó esetlenséggel és humorral ábrázolja a főhősnő kikosarazott kérőjét. Alakításával 2020-ban elnyerte "A kiscsillag is csillag" díjat. Tehetségét 2021-ben Junior Prima Díjjal ismerték el.

A színésznő aláírásával díszített Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel elsőként - 1987-ben - Tordy Gézát jutalmazta a társulat.

Az évek során ugyanebben az elismerésben részesült még mások mellett Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Eszenyi Enikő, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Fesztbaum Béla, ifj. Vidnyánszky Attila és Kern András is.