Kártérítés fizetésével lezárult az évek óta tartó vita egy nácik által rabolt ritka Guarnieri-hegedű sorsáról - jelentette be az óév utolsó napján a bajorországi Franz Hofmann és Sophie Hagemann Alapítvány.

Az alapítvány 285 ezer euró (105 millió forint) kártérítést fizetett Felix Hildesheimer zsidó zeneműkereskedő örököseinek. A teljes összeget átutalták az előző nap - közölték.
Hildesheimer 1938-ban vásárolta az 1706-ban Itáliában készült hangszert, nem sokkal később azonban zsidóként kénytelen volt eladni házát és zeneműkereskedését, 1939-ben pedig öngyilkos lett.
Sophie Hagemann, a zenei alapítvány 2010-ben meghalt társalapítója 1974-ben vásárolta meg a hegedűt, és maga játszott rajta.

IllusztrációForrás: Pixabay / Készítette: Niek Verlaan

Mivel a vásárlás jóhiszeműen történt és az alapítvány segített az eredet tisztázásában, a nácizmus idején eltulajdonított kulturális javak visszaadásával kapcsolatban javaslatokat megfogalmazó német bizottság 2016-ban nem ajánlotta a hegedű visszaadását, csak azt javasolta, hogy anyagilag kártalanítsák az örökösöket. A javaslatot akkor mindkét fél elfogadta, az ambergi székhelyű és a fiatalok hegedűoktatását főleg Nürnberg környékén támogató alapítvány azonban halogatta a fizetést, majd 2021 elején meg is tagadta azzal az indoklással, hogy szerintük az egykori tulajdonos "nem olyan módon veszítette el a hangszert, amely alapján az örökösök igényt tarthatnának rá".

Ezzel azonban az alapítvány csak még rosszabbul járt, mert a restitúciós bizottság a kártérítés javasolt összegét ez év decemberének elején 100 ezer euróról 285 ezer euróra emelte, és leszögezte, maguk az érintett felek sem vitatják, hogy az értékes hegedűt a náci üldöztetés következtében veszítette el a család. Közben 2021 folyamán az alapítvány új elnökséget választott, amely állást foglalt a "méltányos megoldás" mellett. A kártérítés megfizetésével kevesebb mint felére csökkent az alapítvány vagyona, de keresik a módját annak, hogy az eredeti céloknak megfelelően folytatódhasson a szervezet tevékenysége - közölték. Az alapítvány szerint megegyeztek az örökösökkel arról, hogy igyekeznek "a megértés hangszerévé" tenni a Guarnierit.