"Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv" – Kányádi Sándor gondolatait mottóul véve, a Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi meg, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják.

A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító, nagysikerű Pilinszky100 centenáriumi sorozat 2022-ben Nemes Nagy Ágnes-centenáriummal folytatódik  - a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, Juhász Anna irodalmár szervezésében - "Viszonylagos öröklét" – Nemes Nagy Ágnes 100 címmel, hisz az 1922. január 3-án született költő a XX. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja, akinek megismerésére ismét egy egész évet szentelnek. „A Nemes Nagy Ágnes 100 centenáriumi sorozat felépítése nagyban hasonlítana a 2021-es Pilinszky100 sorozathoz, hisz egy évnyi tapasztalatot gyűjtöttünk össze, mit szeret a közönség, minek van hatása, mivel lehet közel kerülni a befogadókhoz, mit érdekes kiemelni az életműből egy ilyen kerek évfordulón" - árulta el Juhász Anna, így ismét számíthatunk irodalmi utazásokra, sétákra, estekre és diákokat megszólító programokra, ezúttal a MOM Kulturális Központtal partnerségben.

Magyar nyelv és irodalom egysége

Emellett elindul az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, a kortárs szerzőket megismertetni - határok nélkül. 

Az Irodalmi karaván egy olyan irodalmi road-show, ami több generációt bekapcsolva, a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra fókuszálva, de kortárs szerzőket is bemutatva, egyrészt Magyarországon belül, illetve az országhatáron túl is „utaztatja" az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. A programokon lehetőség van arra, hogy megmutassák az alkotók: ugyanúgy gondolkodnak értékről, kíváncsiak egymásra - hogy megismerjék, felkutassák, meghallgassák és bemutassák egymást. Az Irodalmi Karaván első utazására 2022. január 25-28. között kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldre.

Az útiterv szerint négy várost érintve: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. Az utazás során kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője.