Ozzy Osbourne siketeket öntött le egy vödör vízzel, Marilyn Manson a mellkasát vágta fel, Morrissey a Petőfi Csarnok büféjét söpörte ki, majd kannibáloknak nevezte az izlandiakat, Justin Bieber pedig éneklés helyett inkább takarítani kezdett a színpadon. A koncertek olykor nem csupán az élő zene varázsa miatt megismételhetetlenek, összeállításunkban a legbotrányosabb eseteket gyűjtöttük össze.

A rockzene történelmében számos koncert fordult tragédiába, illetve azt is megtapasztalhattuk, hogy a legnagyobb sztárok olykor közveszélyes bűnözők, de mint listánkból kiderül, számos zenész fellépése akarva vagy akaratlanul fulladt botrányba, néha kifejezzen vicces, de többnyire inkább felkavaró vagy bosszantó helyzeteket produkálva.

Ozzy Osbourne és a nyakon öntött siketek

Ozzy Osbourne életrajzi könyvében csak úgy sorakoznak az őrült sztorik, a legtöbb ember számára az énekesről azonban valószínűleg az a sztori jut eszébe, amikor 1982-ben egy koncerten leharapta egy denevér fejét. A Sötétség hercege azonban nem sátánizmusból, polgárpukkasztásból vagy állatkínzásból nyakazta le a porul járt emlőst, hanem egész egyszerűen azt hitte, hogy csak egy műanyag báb. Akkoriban ugyanis gyakran előfordult, hogy különös tárgyakat dobáltak fel a színpadra a rajongói, a szerencsétlen denevért is játéknak nézte, aztán amikor beleharapott és érezte a nyakából kiáradó meleg, ragacsos levet, rögtön tudta, hogy a szó szoros értelemben rosszízű tréfa áldozata lett. Állítólag még meg is fordult a szájában a denevér feje, de ezt már lehetséges, hogy csak tudatmódosítók miatt hallucinálta, mindenesetre a fellépés után egyből kórházba szállították veszettség gyanúja miatt.

Amikor azonban nemrég egy interjúban arról kérdezték, melyik volt a legkülönlegesebb koncertélménye, egy másik esetet említett meg. Az egyik fellépése alkalmával arra lett figyelmes, hogy a közönség néhány tagja csak áll, mint a cövek és egyáltalán nem reagál a zenére. Ekkor elkezdte szándékosan nekik csinálni a műsort, de ez sem segített, végül úgy döntött, leönti őket egy vödör vízzel. Mint később kiderült, siketek voltak, ezért nem mozogtak az ütemre.

Az anarchiát szító Guns N' Roses

Ma is világszenzációnak számítana, ha a Guns N' Roses és a Metallica közös turnéra indulna, nem volt ez másként 1992-ben sem, amikor mindkét együttes a pályafutása csúcsán járt, ráadásul a Faith No More is csatlakozott a körúthoz, így természetesen mindenhol sok tízezres tömeg várta őket.

A terjedelmes közönség azonban kockázati tényezőt is jelenthet, ha balul sül el az este, márpedig a turné montreáli állomásán szinte minden félrecsúszott. A Faith No More koncertje még gond nélkül lement, az utánuk színpadra álló Metallica azonban már nem volt ilyen szerencsés: felrobbant egy meghibásodott pirotehnikai felszerelés és James Hetfield frontember másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

A koncertjük persze rögtön félbemaradt, az est főfellépője, az állandó késéseiről elhíresült Guns N' Roses pedig ezúttal sem erőltette meg magát, hogy időben a húrok közé csapjanak, egy órát várakoztatták az egyre ingerültebb rajongókat, mire végre megjelentek a színen. De sok köszönet ebből sem származott: Axl Rose mindössze ötven perc után behiztizett és hangproblémákra hivatkozva faképnél hagyta a közönséget. Több sem kellett: a csalódott és felpaprikázott tömeg az utcán gyújtogatni és rongálni kezdett, autókat borítottak fel és boltokba törtek be, végül a rendőrségnek is csak vízágyúkkal és könnygázzal sikerült lecsillapítani a kedélyeket.