A világhírű építész remekműve önálló világot teremtett a Ligetben

Magyar Zene Háza 2022.01.29. Városliget
Vágólapra másolva!
Kevés olyan épület van Budapesten ami a „kint és bent is vagyunk" érzését képes megteremteni, de amely olyan diszkréten mégis méltóságteljesen illeszkedik a természetes környezetbe, mint a múlt héten átadott Magyar Zene Háza. A japán sztárépítész Suo Fujimoto munkája remekmű, és ezt a megannyi elismerő szakmai álláspont és díj mellett mi sem bizonyítja jobban, mint az épületet egy hete látogató emberek elragadtatása.
Vágólapra másolva!

Egyes definíciók szerint a dizájn olyan kreatív újítás, ami könnyebbé teszi az életet. A japán sztárépítész Suo Fujimoto kiváló alkotása ilyen:

a természet, a zene és az ember szolgálatában álló, minden részletében finoman komponált mestermű, amiben az odalátogató átszellemülhet.

A Magyar Zene Háza a természeti környezetbe finoman illeszkedő épület Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Olof Palme sétány felől közelítjük meg a lebegő tetőt imitáló, pavilonos teraszú áttetsző épületet, amely hangulatával valósággal vonzza magához a látogatót. Rengeteg jól sikerült fotót és videót láttam már a házról, mikor először megnéztem, de az épület varázsát, ami már a fáknak utat engedő, áttört tetejű terasz alatt megragad, nem tudták visszaadni. Meghatározó történelmi fordulópontokat megélt épületekre mondják, hogy a hely szelleme szinte tapinthatóvá válik bennük, az emberek elcsendesülnek falaik között, és megadják magukat a múlt igézetének.

Az épületben a hely szelleme már most érezhető Fotó: Polyák Attila - Origo

A világhírű tervezőnek egyedülálló univerzumot sikerült alkotnia a Városligetben, amely nem a frissen átadott épületek steril sivárságát hordozza, hanem összhangba kerülve a természettel, átlényegíti a környezetét.

A koncepció az volt, hogy a lebegő hatással finoman beleolvadjon az épület a fák közé, így az avarszínű aranysárga tető és a szabadtéri nézőtér jobbára fenyőkéreg talajtakarója azt az érzést keltheti, mintha erdőben volnánk. A beltérben ugyanez a hangulat folytatódik: az üvegfüggöny falak úgy hatnak, mintha egyszerre lennénk a természetben, és közben bensőséges beltérben.

Magyar Zene Háza, 2022. 01. 29., Városliget Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezekben a napokban százával látogatják a múlt hétvégén felavatott modern épületet, ottjártunkkor éppen nincs program, mégis sokan órákat töltenek a ház falait jelentő üvegfüggönyök között.

Habár hatalmas baloldali ellenpropaganda előzte meg a Zene Háza megépítését, jó látni,

hogy a Liget Projekt ellenzőinek sem igazán akadt érvük Fujimoto gyönyörű épületével szemben.


Az előcsarnok központi eleme a részletek kidolgozásával, a vékony függőleges korlátokkal körülvett lépcső függesztett érzetet kelt, - maradva a tetőzet lebegő hatásánál -,

a lágyan emelkedő tágas lépcsőfokok ritmikája önálló zenei betétet alkot.

Az emeletről letekintve sokakat csigaházbelsőre emlékeztető lépcsősor az alagsorba érve kőkorlátra vált át, spirálszerűvé alakul.

A csigalépcső is folytatja a lebegő hatást Fotó: Polyák Attila - Origo

A Zene Háza olyan, mint egy könnyű szimfónia, minden elemében a zeneiség határozza meg formavilágát.


A világhírű Fujimoto úgy fogalmazott egy interjúban néhány évvel ezelőtt:


Két éve Európa legjobb középületének járó díját nyerte el a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza, nem véletlen, hogy világszerte 2021 legjobban várt új épületei között tartja számon a nemzetközi szakma. Tavaly a World Architecture Community idén befejezendő épületei közé választotta a Liget Budapest Projekt keretében készülő Magyar Zene Házát, de még a szélsőbaloldali CNN várva várt épületeinek listáján is szerepelt az épület. A sztárépítészt a Dezeen nemzetközi építészeti és dizájnmagazin is idézte:

A sárguló levelek imitálta tetőmotívumok Fotó: Polyák Attila - Origo


A földszinten kialakított nagy koncertteremben ezen a hétvégén már vannak koncertek, így a kételkedők is megbizonyosodhatnak arról, hogy tökéletes akusztikát terveztetett Fudzsimoto, és hogy a hitetlenekkel szemben a dupla, cikcakk formában megtört üvegfal, közte szűk átjáró folyosóval, tökéletesen megakadályozza, hogy a hang beszűrődjék a hallból. Az áttetsző koncertterem egyébként szintén egyedülálló, de nemcsak Budapesten nincs párja, de a világban is igen ritka.

Látványként izgalmas és egyedi tér az akusztikát tekintve óriási kihívást jelent tervezőnek és kivitelezőnek egyaránt. A feladat megoldására azonban egy óriási nemzetközi tapasztalattal rendelkező japán cég vállalkozott, a Nagata Acoustics, amely a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a szentpétervári Mariinszkij Színház koncertterme és a Philharmonie de Paris akusztikáját is tervezte.

A tökéletes akusztikát a világ legnagyobb koncerthall akusztikai tervezői garantálták Fotó: Polyák Attila - Origo

A szintén a földszinten található vendéglátó tér már működik, télikertszerűen beúszik a Városligetbe; az emeleti elegánsabb étterem-kávézóra még várni kell. Akárcsak az aulában kialakított állandó kiállításra.
A főbejárat mellett felépített faburkolat aszimmetrikus pihenőfal, nem öncélú látványelem, praktikus építmény,

amelyet egyből birtokba vettek a kisgyermekkel érkezők, és minden korosztály felfedezte a kényelmes, egyben látványos sarkot.

A pihenőfalat már birtokba vették a látogatók Fotó: Polyák Attila - Origo

Innen egyébként újabb perspektívából tárul elénk a tágas előcsarnok és a Liget játéka.
Izgalmas felfedezni a legfelső emeleten a padló lebegő tetőre rímelő finom lejtését, itt Suo Fujimoto a tető motívumaihoz illeszkedve kivágott egy darabot a padlóból, így egy vastag üvegfalon keresztül letekinthetünk a mélybe.
Sötétedéskor a Zene Háza világítása meleg színeivel varázsolja bensőségesebbé az épületet.

Esti fényekben külön varázsa van a szabadtéri színpadnak Forrás:Szilléry Éva


Újabb varázslat az épületből kilépve esti fényekben a szabadtéri színpad, vagyis a terasz képe, és ahogyan ez a misztikus természeti környezet kapcsolatba lép sötétben a közeli Vajdahunyad várával. Tényleg az az érzésünk, hogy egy meseszerű utazásban van részünk, ahol leereszkedtünk „a lebegő épülettel".