Nemes Nagy Ágnes életművét bemutató kiállítás nyílt a Várkert Bazárban

Várkapitányság, Nemes Nagy Ágnes
Vágólapra másolva!
A Várkert Bazár idén is több szabadtéri tárlattal készül a helyszínein. Elsőként Nemes Nagy Ágnes jubileumi életművét elevenítik itt fel. A száz éve született költő munkásságát a déli panoráma teraszon lehet ingyenesen megnézni április 8-áig.
Vágólapra másolva!

Nemes Nagy Ágnes 100 – Lélegzetnyi végtelen címmel nyílt meg az idén száz éve született Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéíró és pedagógus életművének kiállítása, mellyel a Várkert Bazár az elsők között állít méltó emléket a költő jubileumi esztendejében - írja a Várkert Bazár közleménye.

Nemes Nagy Ágnes alkotói pályája szerves részét képezi a magyar irodalomtörténetnek, költői munkássága, versei máig meghatározó művészi mondanivalót hordoznak, annak ellenére, hogy eleinte, a fojtott levegőjű ötvenes években, kényszer szülte őket.

Nemes Nagy Ágnes 100 – Lélegzetnyi végtelen címmel nyílt kiállítás Forrás: Várkapitányság

Verseskötetei mellett műfordításai és gyerekirodalmi művei is kimagasló irodalmi nívót képviselnek.

Érdemei az Újhold című, meghatározó folyóirat lapszerkesztőjeként, esszéíróként és tanárként is maradandóak, a szellemi szabadságot és a minőséget mindenek fölé helyezte.

Tárgyias költészetével, kései tömbszerű prózaverseivel a modern magyar költészet alakítójává, nemzedékének vezető egyéniségévé vált.

A tárlat ingyenesen megtekinthető Forrás: Várkapitányság

A költői életmű részletek megragadásából rajzolódik ki: a szabadtéren felállított kiállítási elemek között végigsétálva meghatározó pillanatok és benyomások kerülnek elő Nemes Nagy Ágnes művészetéből.

Megidézett versei mellett kirajzolódnak magánéletének motívumai, tanári és szerkesztői működése, valamint pályatársainak véleménye a költészetéről.

– olvasható róla Lator László költő egyik levélrészlete.

Április 8-ig lesz látható a kiállítás Forrás: Várkapitányság

Feltárul Nemes Nagy Ágnes környezettel kapcsolatos érzékeny szemlélete is, hiszen a költő az emberi érzések mellett a természet új perspektívába helyezésére is buzdított, hirdette, hogy tanulni kell a fákat. Bár csak pillanatnyi összefonódás lehetséges, Nemes Nagy Ágnes versei legalább egy-egy lélegzetnyi megvilágosodást, ráismerést kínálnak. Költészetének hatása mindmáig tart, és életműve tovább él, nem csak az irodalomban:

A kiállítás kurátora Pataky Adrienn, a tárlat ingyenesen tekinthető meg a Várkert Bazár déli panoráma teraszán április 8-áig.