A Várkert Bazár idén is több szabadtéri tárlattal készül a helyszínein. Elsőként Nemes Nagy Ágnes jubileumi életművét elevenítik itt fel. A száz éve született költő munkásságát a déli panoráma teraszon lehet ingyenesen megnézni április 8-áig.

Nemes Nagy Ágnes 100 – Lélegzetnyi végtelen címmel nyílt meg az idén száz éve született Kossuth-díjas költő, műfordító, esszéíró és pedagógus életművének kiállítása, mellyel a Várkert Bazár az elsők között állít méltó emléket a költő jubileumi esztendejében - írja a Várkert Bazár közleménye.

Nemes Nagy Ágnes  alkotói pályája szerves részét képezi a magyar irodalomtörténetnek, költői munkássága, versei máig meghatározó művészi mondanivalót hordoznak, annak ellenére, hogy eleinte, a fojtott levegőjű ötvenes években, kényszer szülte őket.

Nemes Nagy Ágnes 100 – Lélegzetnyi végtelen címmel nyílt kiállításForrás: Várkapitányság

Verseskötetei mellett műfordításai és gyerekirodalmi művei is kimagasló irodalmi nívót képviselnek.  Érdemei az Újhold című, meghatározó folyóirat lapszerkesztőjeként, esszéíróként és tanárként is maradandóak, a szellemi szabadságot és a minőséget mindenek fölé helyezte. Tárgyias költészetével, kései tömbszerű prózaverseivel a modern magyar költészet alakítójává, nemzedékének vezető egyéniségévé vált.

A tárlat ingyenesen megtekinthetőForrás: Várkapitányság

A költői életmű részletek megragadásából rajzolódik ki: a szabadtéren felállított kiállítási elemek között végigsétálva meghatározó pillanatok és benyomások kerülnek elő Nemes Nagy Ágnes művészetéből.

Megidézett versei mellett kirajzolódnak magánéletének motívumai, tanári és szerkesztői működése, valamint pályatársainak véleménye a költészetéről. Mindig is aközé a nagyon kevés költő közé tartozott, akik elemi erővel ütik meg az embert  – olvasható róla Lator László költő egyik levélrészlete.

Április 8-ig lesz látható a kiállításForrás: Várkapitányság

Feltárul Nemes Nagy Ágnes környezettel kapcsolatos érzékeny szemlélete is, hiszen a költő az emberi érzések mellett a természet új perspektívába helyezésére is buzdított, hirdette, hogy tanulni kell a fákat. Bár csak pillanatnyi összefonódás lehetséges, Nemes Nagy Ágnes versei legalább egy-egy lélegzetnyi megvilágosodást, ráismerést kínálnak. Költészetének hatása mindmáig tart, és életműve tovább él, nem csak az irodalomban: Törzsek közt járok, mint a szél. / Más a halmazállapotom. 

A kiállítás kurátora Pataky Adrienn, a tárlat ingyenesen tekinthető meg a Várkert Bazár déli panoráma teraszán április 8-áig.