Keményen beolvastak a közgazdaságtannak

közgazdaság diagram innováció
Vágólapra másolva!
A Pallas Athéné Könyvkiadó tavaly decemberben kiadta Kopátsy Sándor Új közgazdaságtan című művét. Ez az életműsorozat második kötete, ami a Beszélgetések Adyval című első kiadványt követi. E Kopátsy -sorozat unikalitása, hogy nem csupán az egyik legnagyobb formátumú magyar közgazdászgondolkodó pályafutása során publikált köteteinek új megjelentetését célozza, hanem az eddig feltáratlan kézirathagyatékát is feldolgozza és közzé teszi.
Vágólapra másolva!

„Ez a közgazdász szakmai véleményemet tükröző életművem" – így értékelte az akkor 90 éves Kopátsy Sándor kötete első, 2011-es kiadását, amely húsz év munkájának húszezer oldalnyi kéziratából állt össze. „Az elmúlt száz év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a közgazdaságtan makroszinten semmit nem látott előre, tanácsai a tényleges fejlődési folyamatokat nem szolgálták – állítja. Az Új közgazdaságtan ezzel szemben fogalmazza meg merész és újszerű gondolatait.

A kötet első kiadásakor még domináns, elavult közgazdaságtani megközelítés nem vett figyelembe olyan tényezőket sem, amelyeknek nagy hatásuk van a gazdasági sikerre. A kultúrát, a viselkedési módot például nem tekinti a gazdaság működését alakító tényezőként. Teszi ezt annak ellenére, hogy a 20. század derekáig csak azok az országok emelkedtek az élvonalba, amelyek a nyugat-európai puritán kultúrkörhöz tartoztak.

Mitől függ valójában a következő generáció minősége? Milyen családi pótlékra, családtámogatásra, nyugdíjrendszerre volna szükség? Fotó / Shutterstock

Az emberi erőforrások kapcsán ugyanakkor felrója azt is, hogy az oktatási tudomány még nem jutott el odáig, hogy bevallja: az iskolák minősítése nagyon távol áll az élettől. Ma is a tradíciók alapján, az elsajátított anyag mennyisége, a szorgalom és az engedelmesség alapján osztályoz, az élet azonban a tehetséggel párosult tudást, annak a gyakorlati alkalmazását értékeli – figyelmeztet.

Mitől függ valójában a következő generáció minősége? Milyen családi pótlékra, családtámogatásra, nyugdíjrendszerre volna szükség? Mit üzen a gazdaság az oktatáspolitikának? Miért nem szabad a foglalkoztatást csak a piacra bízni? – ezekről a kérdésekről is kifejti véleményét. A magyar jövőképnek pedig egy egész fejezetet szentel, melyben azt taglalja, hogy az egyén és a társadalom ma sokszorta többet alakíthat a saját sorsán, mint eddig korábban bármikor.