Kétéves programsorozattal ünneplik meg Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját

DEMETER Szilárd
Budapest, 2022. március 31. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszédet mond a fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjak átadásán Budapesten a Régi Zeneakadémián 2022. március 31-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Kétéves programsorozattal ünnepelik meg Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját. A bicentenárium apropóján Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával az első magyar influenszerről, a nyelvvesztés tragédiájáról, a fogyasztóvá minősített kultúrahordozókról, illetve a XXI. századi nácizmusról beszélgetett a Demokrata.
Vágólapra másolva!

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Demokratának adott interjúban elmondta, hogy Petőfi Sándor volt az első magyar influenszer. Nagyon tudatosan építette imázsát, pontosan látta szerepjátékainak határait, ráadásul mindezt nagyon jól is „kommunikálta" a közönségnek.

Ha ma élne, biztosan rockzenész volna, podcasteket gyártana és a színpadon szerepelne. Mérhetetlen szabadságszeretet volt benne, amiben nem ismert megalkuvást.

– szögezte le Demeter, aki szerint Petőfi életművének időről időre mindig olyan rétege tudott a felszínre jönni, amelyben

egy adott kor embere megtalálhatta a kapaszkodót.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint fontos a magyar nyelv ápolása. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Demeter beszélt a Red Bull Pilvaker csapatáról, akik éppen Petőfi Sándort és a társait gondolják újra. Hozzátette:

Az igazgató úgy látja, hogy

feladatunk tehát, hogy a rárakódott szoborszerűséget lebontsuk Petőfiről és egyáltalán a klasszikusainkról. Ha megmutatjuk az írók, költők emberi oldalát, akkor talán szerethetővé is tudjuk tenni őket. Mert emberből voltak.

A magyar egyedi és különleges nyelv

Demeter Szilárd kihangsúlyozta, hogy

a nyelvszegényedés a magyar nemzet tragédiája. Egyes világnyelvekkel szemben ugyanis éppen az az előnyünk, hogy hihetetlen árnyaltan tudunk fogalmazni

– emelte ki, majd hozzáfűzte:

Demeter a közösségi médiumokkal kapcsolatban elmondta:

megszokjuk, hogy folyamatosan görgetünk, rengeteg információt kapunk, miközben nem végezzük el azt az intellektuális munkát, amire például egy vers olvasásakor rá vagyunk kényszerítve.

A Demeter Szilárddal készült teljes interjút ITT tudják elolvasni.