Vidnyánszky Attila: Ragaszkodunk az elveinkhez

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti színház igazgatója beszél a  Székely fonó című előadásról
Vágólapra másolva!
Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház. Tamási Áron- és Kodály Zoltán-művet is műsorra tűznek az évfordulók alkalmából, a szezon második felében pedig a Színházi Olimpia egyik fő helyszíne lesz a teátrum. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a színház sajtótájékoztatóján elmondta: a premierek sorát egy közös előadás már megnyitotta, hiszen a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal néhány napja Pécsett bemutatták A helység kalapácsa című produkciót, amelyet Budapesten ősszel láthat majd a közönség. "A beregszászi társulatot befogadta a Nemzeti Színház, de befogadta az egész magyar színházi szakma" - mondta.A jövő évad nagyszínpadi bemutatói között van Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör, Kodály Zoltán Székely fonó, Moliere Don Juan és Katona József Bánk bán című műve. A kamaratermekben lesz látható Klim (Volodimir Klimenko) Zavaros idők, Kirill Fokin REX, Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem és Lukácsy György Hazatérés című darabja, valamint Tamási Áron Tündöklő Jeromosa a Gyulai Várszínházzal közös produkcióként.
Vágólapra másolva!

Nagy klasszikusok a nagyszínpadon

„Nagy szeretettel, csodálatos címekkel tervezzük a következő évadot" – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. Hozzátette: ahogy már évek óta, így most is

augusztus 20-án bemutatják a Csíksomlyói passiót – most a kolozsvári színházban.

Az évadban több előadást is visznek külföldre, például Bécsben mutatják be a Vitéz lélek című előadást, Újvidéken és Szarajevóben a Woyzeck-et láthatja majd a helyi közönség, és több előadással Belgrádban is szerepelnek majd.

A Nemzeti Színház új évadának bemutató tájékoztatója Fotó: Talán Csaba

Októberben mutatják be Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör című darabot, amelyet a grúz rendező, Avtandil Varzimasvili visz színre.

Ő az egyik legismertebb és Európában is keresett rendező. Számos nagy európai színházban dolgozott. A sajtótájékoztatón videón jelentkezett Tbilisziből.

- mondta a grúz rendező.

Videón jelentkezett a grúz rendező fotó: Talán Csaba

A nagyszínpadon mutatják be decemberben Vidnyánszky Attila rendezésében Kodály Zoltán: Székely fonó című művét

a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, a Winer Leó Katolikus Zeneiskola és a Zeneművészeti Szakgimnázium tanulóinak közreműködésével.

- mondta a rendező. Azt is hozzátette: ennek az előadásnak is lesz egy nagyobb változata, hatalmas gyerekkórussal, rengeteg táncossal, amelyet majd az MVM csarnokban mutatnak be. És lesz természetesen egy kőszínházi változata is.

- mondta Vidnyánszky Attila.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti színház igazgatója beszél a jövő évad előadásairól Fotó: Talán Csaba

Szintén Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be 2023 márciusában a Bánk bánt,

amiről a rendező úgy fogalmazott: sokadszorra viszi színpadra a művet, de a jövő évadban látható előadás igazán mai produkció lesz. A főszerepben Berettyán Sándort láthatjuk, aki azt mondta: hálás, hogy harmincévesen eljátszhatja Bánk szerepét.

Berettyán Sándor fotó: Talán Csaba

Januárban láthatja majd a közönség Aleksandar Popovski rendezésében a Don Juan-t.

Aleksandar Popovski szlovén rendező a Maribori Szlovén Nemzeti Színházban debütált a Don Quijote rendezésével, dolgozott független színházi csoportokkal, valamint Észak-Macedónia, Szerbia és Horvátország színházaiban is. Rendezett Olaszországban, Görögországban, Ausztriában, Törökországban, Svédországban, Dániában, Angliában és Németországban. Évek óta a Maribori Szlovén Nemzeti Színház művészeti vezetője. Az idei évadban A mester és Margarita című előadást rendezte a Nemzeti Színházban.

A kamaratermek bemutatói

Már próbálják Tamási Áron Tündöklő Jeromosát Márkó Eszter rendezésében, amelyet szeptemberben mutatnak be a Gobbi Hilda színpadon.

A helység kalapácsa a Kaszás Attila teremben lesz látható Vidnyánszky Attila rendezésében.

„Létrehoztuk a Magyarországra kényszerült beregszászi társulattal az előadást, és Pécsett már be is mutattuk" - mondta a rendező. Hozzátette: a beregszászi társulatot befogadta a Nemzeti Színház, de az egész magyar színházi szakma. A Petőfi évhez kapcsolódva jött létre a produkció, ősszel látja majd a közönség.

Szintén a Kaszás Attila Teremben mutatják majd be ősszel Hubay Miklós: Ők tudják mi a szerelem című előadását, amelyet Rátóti Zoltán rendez majd.

Rátóti Zoltán rendezi majd az Ők tudják, mi a szerelem című darabot fotó: Talán Csaba

„Adósságot törlesztünk ezzel a bemutatóval, és nemcsak azért, mert már korábban meghirdettük, hanem azért is, mert Hubay darabjai kezdenek kikopni a színpadokról. Olyan idilli színházi világot sugall az ő életműve, amikor a színész, a rendező és az író egy légtérben alkotott és együtt lélegzett a darabok megszületéséért. Ez közel áll az én színházi eszményemhez, ezért is nagy öröm, hogy megrendezhetem ezt a darabot" - mondta Rátóti Zoltán. A főszerepekben Udvaros Dorottyát és Blaskó Pétert láthatja majd a közönség. Blaskó Péter úgy fogalmazott: Kedves, érzékeny darab lesz, amely azt mutatja meg, hogy a lélek nem öregszik.

- mondta a nagyszerű színész.

Blaskó Péter fotó: Talán Csaba

Arról is beszélt, hogy húsz éve tagja a Nemzeti Színháznak, és most egy nagy ajándékot kapott az igazgatótól, Vidnyánszky Attilától. „Családi vállalkozásban elkészítettünk egy előadást Grane – avagy képzelgések a Peer Gynt nyomán címmel. Ez Ibsen Peer Gynt című művének egy érdekes megjelenítése. A lányom. Blaskó Borbála rendező-koreográfus rendezte, és a fiam zenei betétekkel kíséri az előadást. Már bemutattuk a Bethlen Téri Színházban korábban. Most a Nemzeti Színház repertoárjába is bekerült. Évtizedekkel ezelőtt láttam a Peer Gynt című előadást Miskolcon, amelyben elindul egy fiatalember, és öregen ugyanoda tér vissza – a hazájába, a házába. A lányom ötlete alapján most az öreg ember kezdi az előadást, aki visszaemlékezik az életére, szerelmekre, csalódásokra, bűnökre, és elkezd alkudozni a halállal, hogy adjon még neki időt, még ne vigye el, hiszen még dolga van. Erről szól a mi előadásunk, és köszönöm Vidnyánszky Attilának, hogy a Gobbi Hilda Színpadon bemutathatjuk ezt a produkciót" - mondta Blaskó Péter.

Szintén a Gobbi Hilda Színpadon mutatják be az ukrán Volodimir Klimenko Zavaros idők című darabját, a szintén ukrán Vlad Troickij rendezésében, aki a kortárs színház színes egyénisége.

Kirill Fokin: Rex című darabját jövő márciusban mutatják be Valerij Fokin rendezésében. A mű a jövőbe viszi a nézőt, egy szatirikus utópiát láthat majd a közönség.

Bemutatják még Lukácsy György Hazatérés című darabját is a Kaszás Attila teremben – a premier októberben lesz.

Vidnyánszky Attila: ragaszkodunk azokhoz az elvekhez, amelyek mentén a Nemzeti Színházat működtetjük

Tíz bemutatóval készül a Nemzeti Színház a jövő évadban. Milyen szempontok alapján válogatták, hogy mely darabokat mutatják majd be?

Egyrészt ragaszkodunk azokhoz az elvekhez, amelyek mentén évekkel ezelőtt elkezdtük a színházat működtetni. Dolgunk van a magyar klasszikusokkal – egy olyan repertoárt kell összeállítani, ahol folyamatosan jelen van a Bánk bán, Az ember tragédiája és a Csongor és Tünde. Újra és újra gondolva, újabb és újabb változatban mutatjuk meg a közönségünknek, reagálva a világ történéseire. De rendkívül fontosak a világ klasszikus darabjai is. Ezért választottuk a jövő évadra például A kaukázusi krétakört és a Don Juant. Harmadik célunk a magyar kortárs darabok bemutatása, negyedik pedig a nemzetközi kortárs darabok megismertetése. Hubay Miklós és Tamási Áron darabjait, és a Székely fonót ezért visszük színre. A külföldi kortárs darabok közül a Zavaros időket láthatja majd a közönség Vlad Troickij rendezésében, aki nem ismeretlen a magyar nézők számára. Rendezett már Debrecenben és Miskolcon is. Ő a világ színházaiban ismert művész, most Franciaországban él és Nürnbergben rendez – éppen ott, ahol a per zajlott. De külföldi kortárs darab a Rex is, amely a jövőben játszódó, rendkívül izgalmas, friss színházi szöveg, és amelyet Valerij Fokin rendez majd. A mindenkori Nemzeti Színház tehát ezen a négy lábon áll: magyar- és világklasszikusok, valamint magyar- és nemzetközi kortárs darabok.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója fotó: Talán Csaba

Ismét láthatjuk majd a Bánk bánt - most nagyszínpadon. Milyen lesz ez az új rendezése?

A Bánk bán folyamatosan érik bennem. Sikeres előadásunk volt korábban a Gobbi Hilda Színpadon, de a koronavírus közbeszólt, és nem tudtuk annyiszor játszani, ahányszor szerettük volna. Vettem egy nagy levegőt, és úgy éreztem, hogy nagyszínpadra kívánkozik az előadás. Rendeztem már nagyszínpadon 2002-ben is, nem annak lesz az ismétlése.

Tovább gondoltam, és ez most nagyon a máról szól majd.

A mi világunkról. Ráadásul fiatal színészekkel viszem színpadra az előadást. Ez a Bánk bán lesz a leginkább mai produkció, amit eddig rendeztem.

A Székely fonó hatalmas előadás lesz – gyerekkórussal, táncosokkal. Hogyan találtak egymásra Sapszon Ferenccel, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítójával?

Már korábban is dolgoztunk együtt, hiszen a Johanna a máglyán című előadásban az ő kórusa is jelen volt. Akkor ismerkedtünk össze, és mivel már régóta szerettem volna megrendezni a Székely fonót, és gondolkodtam a gyerekkóruson, újra egymásra találtunk. A tanár úr úgy mondja: halálos vállalkozás, de én bizakodó vagyok.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója fotó: Talán Csaba

A jövő évad második felében a világ legnagyobb színházi eseményének, a Színházi Olimpiának lesz a központja a Nemzeti Színház. A repertoárból mit láthat majd a közönség az olimpián?

Számos előadást bemutatunk majd:

lesz például egy Best of Nemzeti Színház-hét, ahol a legsikeresebb és legjelentősebb darabjainkat láthatja majd a közönség.

Lesz közötte olyan, amelyiket már ritkábban játsszuk, és remélem, hogy érdekes lesz a nézők számára.

Milyen előadásokat láthatunk majd a Best of-héten?

Ezt még most tervezzük, de biztosan lesz A Mester és Margarita, a Rocco és fivérei, a Bakkhánsnők, a Woyzeck. Lehet, hogy a Részegeket is bemutatjuk, valamint a Rómeó és Júliát is – ami nagy örömünkre hihetetlenül sikeres előadás.

Sapszon Ferenc: a gyerekek valami olyasmit tudnak, amit a profik nem

A Székely fonó című előadásban a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei is énekelnek majd. Az iskola alapítója és művészeti vezetője, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Sapszon Ferenc úgy fogalmazott: nagyszabású produkció lesz, amellyel nagy kockázatot vállalnak, ugyanis a Székely fonót profi előadókra készült.

Népdalokat énekeltek a gyerekek a tájékoztatón fotó: Talán Csaba

- mondta az Origónak Sapszon Ferenc.

Népdalokat énekeltek a gyerekek a tájékoztatón fotó: Talán Csaba

Hozzátette: „Kodály nemcsak az eredeti népdal tökéletes zeneműszerűségét mutatta meg, hanem azt is, hogy mit érdemes rólunk, magyarokról, a magyar identitásról tudni. Talán ez az előadás a legszebb népdalainkat közel tudja vinni a gyerekekhez, akik körében manapság nem divat a népdaléneklés."