1982-ben halt meg a hard rock egyik, ha nem a legjelentősebb magyar gitárosa, Radics Béla, 36 éves korában. Már rövid életében nagy hatással volt a magyar rockzenére, de életműve, munkássága máig meghatározó. Egyik legnagyobb rajongója Kosik Kristóf ügyvéd és rockzenész, aki nem csak érti a műfajt és járatos a történelmében, de kiváló művelője is egyben. Együttesével éppen a „magyar gitárkirálynak" nevezett legenda esztergomi Kalifa-tanyába, június 18-ára tervezett emlékkoncertjére készült, amikor utolértük.

Éppen Radics Béla gitárját tette le, hogy felvegye a telefont. Boldogan elevenítette fel, hogyan jutott hozzá évekkel ezelőtt.

Volt egy városi legenda arról, hogy egy bizonyos Molnár Bonaventúra Pálnál van ez a gitár, amiben igazából senki sem hitt, mert 1988-ban eltűnt. Egészen 2018-ig senki nem látta, én is ekkor fogtam először a kezembe. 2019-ben sikerült megegyeznem Palival arról, hogy a nagyközönségnek is megmutatjuk az ereklyét"

- mondja a hetvenöt gitárral rendelkező Kosik Kristóf, aki egyenesen a magyar rockzene Szent Gráljának nevezi a különleges hangszert, amiről az is kiderült, hogy egészen jó állapotban megmaradt.

A gitár igazi lelkével semmit sem kellett csinálni. Harminc évig állt egy tokban. Se a nyaka nem görbült el, se a teste nem sérült meg. Az elektronikával sem kellett semmi különöset tenni, csak a hangolókulcsokat kellett kicserélni és ezeket is csak azért, mert a műanyag egyszerűen megadta magát. Jó állapotban került elő a gitár, játszottam is vele sok koncerten"

- teszi hozzá.

Kosik Kristóf egy korábbi interjúbanFotó: Koncz Márton - Origo

Ahogy a hangszerről beszél, érezni, hogy nagyon szereti, legalább annyira, mint magát a rockzenét:

Ez a gitár egy csoda. Ebbe annak idején hadd mondjam így, belekókányoltak, amit egy kisfilmben be is mutattunk már korábban. Egy amerikainak nem lenne különleges, de nekünk, magyaroknak az, és pont azért, mert belekókányoltak, mondván, hogy majd én átforrasztom, kicserélem, mert jobban tudom, mint a Gibson hangmérnökei. És valóban. Kijött belőle egy csoda."

Ez a hangszer is megszólal azon a jövő heti esztergomi koncerten, amelyen három együttes áll színpadra és mindegyik más Radics dalokat játszik majd. Kosik Kristófék a Taurus örökséget mutatják be. Azokat a dalokat, amelyekhez Hammond-orgona kell, ami egy nehezen szállítható és nem is olcsó hangszer. Ezért aztán ezeket a nótákat csak ritkán lehet hallani.

Amikor Balázs Fecó 2020 novemberében meghalt, Kosik Kristóf megemlékezett a barátjáról az Origónak. Most is szóba került, hogy november 7-én együtt zenéltek a RockForradalom koncerten, ami a híres zenész utolsó fellépése lett. Fecó a Taurusban használt, eredeti Hammondjánál ült, Kosik Kristóf pedig már akkor is a gitárlegenda hangszerén játszotta a ritkán hallható dallamokat Radics Béla legendás helyén, a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban. Balázs Fecó halála után ez a Hammond Kosik Kristófhoz került, ami szintén ott lesz az emlékkoncerten is.

Mi olyan Taurus számokat fogunk játszani, amelyeket ebben a formában 1972 óta nem hallhatott a közönség"

– mondja.

1982-ben, halála előtt pár héttel Radics Béla bemutatta az „Az lehet szabad" című nótáját, amit azóta nem hallhatott a közönség. Az ügyvéd együttese ezt is lekottázta, ezt is eljátsszák. Ez a koncert tehát különleges lesz, mert olyan dallamok csendülnek fel, amelyeket vagy nagyon régen, vagy nagyon ritkán lehet hallani. Ráadásul a hangmérnöki munkát sem akárkire bízták. Kraft Tamás még Radics Bélának is kevert, de többek között Tina Turnernek, Phil Collinsnak, Peter Gabrielnek, Santanának és az Iron Maidennek is.

Mi azt játsszuk el az eredeti Taurus hangszereken, amit nekünk ma jelentenek ezek a számok, az ipari társadalom népzenéje. Amikor annak idején Bartók Béla és Kodály Zoltán erdélyi népdalokat gyűjtött, az énekes Marika néni sem énekelte el ötször ugyanúgy ugyanazt a népdalt, mégis csodákat hoztak ki belőlük a nagy magyar zeneszerzők. Béláékkal is ez a helyzet. Ahány felvételük van, annyiféleképpen játsszák el ugyanazt."

- magyarázza.

A hangmérnök mellett a zenészek között is találhatunk nagy nevet.

Az egyik zenekarban az a Tóth „Citrom" József gitározik, aki 1990-ben feljátszotta és kiadta Radics Béla szerzői lemezét, a „Megátkozott embert". Ez volt az első hallgatható anyag a rocklegenda munkásságáról és Kosik Kristóf is erről hallotta először a számait.

Radics Béla a Fővárosi Művelődési Házban, a Korál együttes vendégeként 1981-benForrás: Fortepan / Urbán Tamás

Az ügyvéd egyébként zenei missziót is teljesít. Zenésztársaival az összes Radics-nótát meghallgatták, amelynek a nagy részét már le is kottázták, jó részét pedig feljátszották, hogy legyen egy kezelhető Radics-életmű. Legyen egy olyan alap, amelyet lehet zeneiskolákban oktatni és úgy egyáltalán meg lehet hallgatni. A Radics-felvételek ugyanis nem éppen a legjobb minőségűek, szinte hallgathatatlanok.

Az unikális zenei élmény mellett pedig van még valami, ami felemelő élmény lehet egy igazi rockrajongónak.

Egy mozgókép-különlegesség is bekerül az esztergomi emlékkoncert programjába. Részleteket mutatnak majd be a Magyar Televízió Radics Béláról 1978-ban készült felvételéből, ami egy évvel később eltűnt az archívumból, Kosik Kristóf szerint azért, mert ellopták. Most viszont előkerült és 4K-ban digitalizálták a Magyar Filmintézet laborjában. Októberben a teljes felvételt bemutatják és aztán a legendáról szóló filmet is, amelyben – mint kiderül - Kosik Kristófnak egy első hallásra szokatlan, de a Kádár-korszakban fontos szerep jutott – ő játssza a párttitkárt.