Petőfi Sándor életét, életének jelentősebb pillanatait mutatja be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes új előadásában, a Szabadság, szerelem! – Petőfi a vitéz című darabjában, amelyet július 1-jén és 2-án láthat a közönség a Szegedi Szabadtérin. A tánc-szín-játék igazi összművészeti kavalkád lesz népzenével, népdalokká folklorizálódott Petőfi-versekkel, néptánccal, elbeszélő költeményekkel. A produkcióban hatvan gyerekszereplő is fellép a táncosokkal. Petőfi Sándor szerepében a Nemzeti Színház színművészét, Herczegh Pétert láthatja majd a közönség. Az előadás egyik próbáján jártunk, ahol beszéltünk a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjével, a produkció rendezőjével, Zsuráfszky Zoltánnal, és a darab szerzőjével és társrendező-koreográfusával, Zs. Vincze Zsuzsával.

A szüreti mulatság egyik jelenetét nézhettük meg a Szabadság, szerelem! - Petőfi a vitéz című előadásból. A jelenetben népdalokká folklorizálódott Petőfi-verseket is énekeltek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és hatalmas virágfüzér alatt táncoltak. Már ez a rövid jelenet is sodró erejű volt - pedig a jelmezeket még nem is láttuk.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes - Szabadság, szerelem című előadásának próbájaFotó: Szabó Gábor - Origo

A produkciót a Szegedi Táncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes gyerektáncosainak közreműködésével mutatják majd be a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadás-sorozatának nyitóprodukciójaként július elsején és másodikán.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Szabadság, szerelem című előadásának próbájaFotó: Szabó Gábor - Origo

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, az előadás rendezője az Origónak azt mondta: jövőre lesz Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója, ebből az alkalomból hozták létre ezt a páratlan előadást."A darabot feleségem, Zs. Vincze Zsuzsa írta, amelyben népzenével, néptánccal, a nép nyelvén mutatjuk be Petőfi életét a születésétől a haláláig. Éppen ez az a két pillanat, amit a legkevésbé ismerünk: a költő születésének és halálának a körülményeit. Úgy kellett az előadást színpadra vinni, hogy mégis allegorikus képekben búcsúzzunk el Petőfitől, és magasba emeljük a költőt. Petőfi Sándort a Nemzeti Színház színművésze, Herczegh Péter alakítja majd, ő vezeti a táncosokat végig a jeleneteken. Méltó megemlékezés lesz, hatalmas előadással készülünk a harmincméteres szegedi színpadon. Örömmel tölt el, hogy a néptánc újra visszatér Szegedre, és mi indíthatjuk el a Petőfi-évet ezzel a produkcióval" - mondta Zsuráfszky Zoltán.

Zsuráfszky ZoltánFotó: Szabó Gábor - Origo

Az előadás társrendezője és koreográfusa, Zs. Vincze Zsuzsa úgy fogalmazott: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kétévente fellép a Szegedi Szabadtéri Játékokon, és a magyar néptánc ünnepévé varázsolja az előadást. Az idén is így lesz, több száz táncossal, gyerekekkel emlékeznek meg a költő születésének kétszázadik évfordulójáról.

Zs. Vincze ZsuzsaFotó: Szabó Gábor - Origo


Petőfi Sándor neve elválaszthatatlan a magyar költészettől és népköltészettől. Számos Petőfi-vers ugyanis folklorizálódott. Erdély legeldugottabb falvaiban gyönyörű, régi stílusú dallamokra Petőfi-versek szólalnak meg. Az előadásunkban elhangzanak ezek a dalok - vagyis Petőfi-versekre táncolnak majd a táncosaink" - mondta Zs. Vincze Zsuzsa.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Szabadság, szerelem című előadásának próbájaFotó: Szabó Gábor - Origo

Zsuráfszky Zoltán úgy fogalmazott: ezeket a verseket mindenki ismeri, és a közönség együtt mondja majd a táncosokkal, énekesekkel a jól ismert sorokat.
„Igazi összművészeti kavalkádban elevenedik majd meg legnagyobb nemzeti költőnk élete és életműve" - mondta a rendező. A sodró lendületű tánc-szín-játékban dalok, vígeposzok, elbeszélő költemények, érzelmes versek, népdalok hangzanak el.A magyar néptánc és a magyar népzene, hagyományos örökségünk tisztasága és természetessége méltó környezetet teremt ezeknek a költeményeknek, amely így együtt izgalmas, érdekes produkciót ígér" – folytatta Zsuráfszky Zoltán.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Szabadság, szerelem című előadásának próbájaFotó: Szabó Gábor - Origo

A költő január elsején született, innen indul az előadás története. Egy hatalmas újévi mulatság közepette jelenti be az édesapa, Petrovics Sándor, hogy fia született. Ezután következnek a szorgalmas diákévek, majd a fiatal költő derűs éveit mutatják meg: egy jelenetben például egy szüreti bálba érkezik, ahol borral a kezében mulat. Ezután a vándorszínészkorszak következik, majd jeleneteket mutatnak be a Helység kalapácsából és a János vitézből is. Az előadásban láthatjuk Petőfit, mint szerelmes férfit, majd, mint harcos forradalmárt. Kétórás produkcióba sűrítették a költő életét - a társrendező szerint ez kihívás volt, ugyanis rengeteg csodálatos, felemelő pillanatot élt meg a költő, nehéz volt kiválasztani, hogy mely eseményeket jelenítsék meg a színpadon.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Szabadság, szerelem című előadásának próbájaFotó: Szabó Gábor - Origo

A jelmezeket Zs. Vincze Zsuzsa tervezte. Úgy fogalmazott: a táncegyüttesnek óriási jelmeztára van, a jelmezek évek alatt gyűltek össze, és akár két huszárszázadot is ki tudnának állítani. Természetesen készülnek új kosztümök is - például menték, vagy a költő feleségének, Szendrey Júliának korabeli ruhája. A gyerektáncosok már tanulják a szerepüket. A társrendező azt mondta: nagyon szeretnek a szegedi és a deszki gyerekekkel dolgozni, mert rendkívül ügyesek, tehetségesek.A darab teljes jogú szereplői lesznek. Kis huszárokként láthatjuk majd őket a színpadon, de ők játsszák a tündéreket és a tatárokat is, amikor a János vitézből mutatunk meg egy-egy jelenetet" - mondta Zs. Vincze Zsuzsa.

A táncegyüttes még a budapesti központban gyakorol, de június 25-től Szegeden próbálják a Szabadság, szerelem! - Petőfi a vitéz című előadást.