Az összes festményt lefoglalták a hatóságok egy floridai kiállításon, mert erős a gyanú, hogy a Jean-Michel Basquiat amerikai művésznek tulajdonított képek hamisítványok.

Az Orlandói Művészeti Múzeumban kiállított 25 festmény összértéke a 100 millió dollárt is elérhetné, ha valódi Basquiat-művek lennének. A Heroes and Monsters: Jean-Michel Basquiatcímmel február óta futó kiállítás képeit pénteken foglalta le az amerikai szövetségi nyomozóiroda, az FBI. A tárlat június 30-án zárt volna.

Az eddig ismeretlen állítólagos Basquiat-képeket újrahasznosított csomagolóanyagra, kartonpapírra festették és egyiknek a hátoldalán olyan felirat szerepel, amely csak 1994-ben, hat évvel az alkotó halála után keletkezhetett - értesült a The New York Times.

Látogatók a Sotheby's aukciósház londoni árverésén. Jean-Michel Basquiat amerikai művész 1984-ben készült "Air Power" című festményének becsült ára 3-4 millió euró (képünk illusztráció)Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A tulajdonosok - egy műkereskedő és egy nyugdíjas -, valamint a múzeum igazgatója azt állítja, hogy a képeket 1982-ben festette Basquiat, aki azokat 5000 dollárért eladta el az időközben meghalt Thad Mumford forgatókönyvírónak. Szerintük Mumford egy bútorraktárban helyezte el a képeket, majd 30 évre elfeledkezett róluk.

Az FBI egy műkincscsempészettel foglalkozó szakértője azonban 2014-ban találkozott a televíziós forgatókönyvíróval, aki tagadta, hogy valaha is vásárolt volna Basquiat-művet vagy hogy lenne ilyen a raktárában.

A The New York Times szerint az FBI-nak bizonyítékai vannak arra, hogy hamis okmányokkal próbálták igazolni a festmények eredetét, hogy jó pénzért eladják őket.