„Az én személyem a legérdektelenebb az egészben, de a magyar közélet így alakult" – mondja Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki Megbeszéltem Szilárddal címmel YouTube-csatornát indít.

A csatorna nevéről ezt mondja: "Egyrészt ez az a mondat, amelytől a munkatársaim a legidegesebbek lesznek. Gyakran lépnek ugyanis oda hozzájuk különböző emberek, hogy a projektjükhöz támogatást szerezzenek, és arra hivatkoznak: „Megbeszéltem Szilárddal." Így ez a mondat a Magyar Kultúráért Alapítvány alá tartozó cégek munkatársai számára egyfajta ironikus szófordulattá vált. Másrészt az elmúlt időszakban elég sok interjút adtam, podcastekben szerepeltem, ahol újságírókkal, riporterekkel beszéltem meg különböző kérdéseket. Úgy gondoltam, érdemes ezeket összegyűjteni egy csatornára. A cím így nyert kettős értelmet."

Demeter SzilárdFotó: Csudai Sándor - Origo

A csatorna elmondása szerint mindenkinek szól, akit érdekel a Magyar Kultúráért Alapítványhoz tartozó valamely terület. "Szeretnék legalább havonta egyszer időt szánni arra, hogy bemutassuk: mit miért csinálunk, mi várható, milyen lehetőségeket nyitunk ki. Muszáj volt elfogadnom, hogy ha az én megosztó személyemen keresztül fel lehet erősíteni üzeneteket vagy szélesebb befogadói közeghez lehet információkat eljuttatni, akkor be kell állnom a „táncba". Miközben az a meggyőződésem, hogy ez nem rólam szól. Az én személyem a legérdektelenebb az egészben, de a magyar nyilvánosság így alakult."

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával készített interjút a kultúra.hu oldalon olvashatják el teljes hosszában.