Meghalt Issey Miyake

Issey Miyake
Meghalt 84 éves korában Issey Miyake világhírű japán divattervező
Vágólapra másolva!
Meghalt 84 éves korában Issey Miyake világhírű japán divattervező - közölte irodája kedden.
Vágólapra másolva!

A tervező májrákban halt meg pénteken.
A soha nem gyűrődő, pliszírozott kreációiról nevezetes divatóriás, aki Steve Jobs Apple-alapító híres fekete garbópulóverét is tervezte, a divatiparban végzett munkája elismeréséül

elnyerte a japán Kulturális Rend kitüntetést.

Azt mondják, Miyake eleinte táncos vagy sportoló akart lenni, de nővére divatlapjainak olvasása arra inspirálta, hogy irányt váltson. Úgy vélik, eredeti érdeklődése magyaráza, hogy kreációi mindig lehetővé tették a szabad mozgást.

Miyake Hirosimában született. Hétéves volt, amikor a második világháború végén az amerikaiak ledobták az atombombát a városra, ő éppen iskolában volt. Élete későbbi éveiben vonakodva beszélt az emlékről.

A New York Times című amerikai lapba 2009-ben írt cikkében azt írta, nem szeretné, ha az atombomba-túlélő címkét kellett volna viselnie a divatvilágban.

- írta. Édesanyja az atombomba okozta sugárterhelés következtében halt meg három évvel a támadás után.

"Megpróbáltam magam mögött hagyni az emlékeket, sikertelenül. Inkább kreatív dolgokkal foglalkoztam, amelyek szépséget és örömet teremtenek. A ruhatervezés vonzott, részben azért, mert modern és optimista, kreatív formátum" - írta cikkében.

A Tokiói Művészeti Egyetemen tanult grafikát, majd Párizsban ruhatervezést. Guy Laroche és Hubert de Givenchy francia divatcézárokkal dolgozott, ezután New Yorkba utazott.

1970-ben tért vissza Japánba, Tokióban megalapította a Miyake dizájnstúdiót.

A nyolcvanas évek végén fejlesztette ki a pliszírozás papírrétegekkel és hőkezeléssel végzett új módját, így a ruhák viselés közben megtartották eredeti formájukat és vékony rakásaik vonalát.
Végül több mint egy tucat - a női és férfi ruhakollekcióktól a táskákon át az órákig és a parfümökig terjedő - termékvonalat fejlesztett ki, mielőtt 1997-ben visszavonult.