Óriási szakmai figyelem követi a New York-ban a héten megrendezésre kerülő Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. A verseny művészeti vezetője György Ádám Liszt Ferenc-díjas zongoraművész vezetésével New York egyik legpatinásabb szimfonikus zenekara kíséri majd a négy ifjú tehetséget a döntőben a Carnegie Hall nagytermében.

A New York-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny támogatóink segítségével 2022-re világ egyik legrangosabb zongoraversenyévé nőtte ki magát. Az előválogató után versenyünk szóló és zenekari döntőre hívja a négy kiválasztott fiatalt, mindkét eseményre a Carnegie Hallban kerül sor. Az Orchestra of St. Luke's New York egyik, ha nem a legkiválóbb együttese, az élő közvetítéssel a zenekari döntőt pedig a világ minden pontján előreláthatólag több millió néző követi majd. Ehhez hasonló Liszt ünnep még nem volt az országhatárokon túl!

– mondta el György Ádám Liszt Ferenc-díjas zongoraművész.

A Carnegie Hallban ritka az olyan események száma, amit élőben közvetítenek. Magyar viszonylatban ez lehet az eddigi legfontosabb kulturális esemény New Yorkban, a verseny felvételei évekig megtekinthetők lesznek majd a közösségi médiában.

A zsűriben György Ádám zsűrielnök meghívására idén Dr. Farkas Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint Dr. Steven Spooner, a Johns Hopkins Egyetem professzora kapott helyet. A döntőben a tajvani Yi-Chen Feng mellett, a japán Eri Yamamoto, az amerikai Maxim Lando és Kovács Gergely kapott helyet.

A New York-i Carnegie HallForrás: Getty Images/NOAM GALAI/Noam Galai

Az alapító és művészeti vezető György Ádám szerint a versenynek már nemcsak négy győztese van a négy döntős személyében, akik életre szóló lehetőséget kapnak a Carnegie Hall Nagytermében való fellépéssel, hanem a közönség is páratlan művészi élménnyel gazdagodik. Emellett Liszt Ferenc művészetén át Magyarország is kiemelt figyelmet kap ezekben a kihívásokkal teli időszakban.

A verseny kiemelkedő lehetőség arra, hogy szavak nélkül beszéljünk az értékeinkről. 2022-re a verseny egész hetes Liszt Fesztivállá nőtt New Yorkban, az eseményt Tóth Péter zongoraművész szólóestje zárja október 9-én a Carnegie Hallban.

– tette hozzá György Ádám.