György Ádám: Óriási büszkeség most New Yorkban magyarnak lenni

György Ádám
Vágólapra másolva!
A héten rendezik meg New Yorkban a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, amelyet óriási szakmai figyelem övez, hiszen ezt a versenyt a szakmai színvonala, helyszíne, a döntőben közreműködő patinás zenekara és az élő közvetítéssel járó nézettség miatt idén már a világ négy legnagyobb zongoraversenyei között tartják számon. A verseny alapítója és művészeti vezetője György Ádám Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A döntőbe jutott négy fiatal zongoraművész október ötödikén és hetedikén csillogtatja meg tudását, őket New York egyik legpatinásabb szimfonikus zenekara, az Orchestra of St. Luke's kíséri majd a Carnegie Hall nagytermében. A zenekari döntőt élőben közvetítik a Carnegie Hallból. Interjú a New York-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny alapítójával, művészeti vezetőjével, György Ádámmal.
Vágólapra másolva!

Október ötödikétől hetedikéig rendezik meg New Yorkban a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Ehhez hasonló Liszt-ünnep még nem volt Magyarország határain túl...

Igen, és ez óriási öröm számomra.

A verseny alapítójaként, művészeti vezetőjeként büszkén mondhatom, hogy versenyünk páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy szavak nélkül beszéljünk az értékeinkről itt, New Yorkban.

Ezt a várost méltán hívják a világ ütőerének, a Carnegie Hallt pedig a klasszikus zene fellegvárának. Látva a verseny előkészületeit, a helyiek határtalan lelkesedését, óriási büszkeség most itt magyarnak lenni. Ez rendkívül fontos a mai, kihívásokkal teli időszakban. Gyerekkorom óta hittem a zongoraverseny intézményében. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Halmágyi Kati néni osztályába kerültem. Kati néni férje, Antal István zongoraművész 1975-ben a varsói Chopin-versenyen zsűrizett, amit végül Krystian Zimerman nyert meg. Soha nem felejtem el, amikor Kati néni egy zongoraóra után előhúzott a fiókjából egy levelet, amit még 1975-ben kapott a férjétől a Chopin-verseny első fordulója után. A levélben Antal István hatalmas lelkesedéssel írt a verseny első köréről, valamint arról, hogy Zimermannak már ott mekkora esélye volt a végső győzelemre. Később valóban ő lett a verseny győztese, és nem mellesleg a XX. és a XXI. század egyik legkiválóbb zongoraművésze. Kétségtelenül ez a verseny indította el a pályáját. A varsói Chopin-verseny például túlmutat Chopin filozófiáján vagy művészetén. Évtizedes hagyományaival mára a lengyel nemzeti öntudat része, Chopin népszerűsége pedig töretlen a zeneszeretők és a nagyközönség körében.

A New York-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny pedig valóban a világ ütőerén ünnepli Lisztet és szellemiségét.

A korral és technológiával haladva a szakmai zsűri mellett bevonjuk a közönséget is a szavazásba. A közönségdíj valóban a közönség szavazatai alapján dől majd el. Ez a verseny mára egy igazi „Grand slam", a világ talán négy legnagyobb zenei megmérettetésévé nőtte ki magát.

György Ádám Forrás: Origo

Miben lesz más az idei verseny a tavalyitól?

Tavaly a győztesünket fellépési lehetőséggel díjaztuk a Carnegie Hallban. Az idén támogatóink segítségével egészen más dimenziókba emeltük a versenyt.

A zenei versenyek legtöbbször pénzdíjakkal versenyeznek a résztvevőkért, mi pedig az ifjú művészek álmait váltjuk valóra.

Egyetlen verseny sem ígér a Carnegie Hallban zenekari bemutatkozást élő közvetítéssel, mi pedig ezt mind a négy döntősünknek biztosítjuk. Így a döntő tulajdonképpen egy örömzenévé válik, ahol mindenki nyertesként hagyja majd el a színpadot, hiszen egy álma vált valóra. A legnagyobb nyertese az eseménynek pedig a nagyközönség, hiszen a verseny műsorán kizárólag Liszt Ferenc remekművei szerepelnek. A Liszt Esz-dúr zongoraverseny négyszer csendül majd fel péntek este, főműsoridőben.

Jól értettem, hogy élőben közvetítik a Carnegie Hallból a versenyt?

Így igaz, és ez hatalmas dolog, hiszen a Carnegie Hall sem vállalkozik túl sokszor élő közvetítésre.

Nekünk viszont fontos volt, hogy Liszt Ferenc művészetét a világ minden tájára el tudjuk juttatni ezzel a gigantikus eseménnyel.

A világ több pontján előreláthatólag több millió néző követi majd a közvetítést. Magyar viszonylatban pedig ez lehet az eddigi legfontosabb kulturális esemény New Yorkban. Arról nem is beszélve, hogy a verseny felvételeit még éveken át meg lehet majd tekinteni a közösségi médiában.

György Ádám a Carnegie Hallban Forrás: Origo

A döntőbe négyen jutottak be - kik ők, akik a rengeteg jelentkező közül a legtehetségesebbnek bizonyultak?

A világ három kontinenséről jelentkeztek kiváló zongoraművészek, rendkívüli feladat volt a zsűri számára négy művészt kiválasztani. Külön öröm számomra, hogy a döntősök közé egy magyar versenyző, Kovács Gergő Junior Prima-díjas zongoraművész is bejutott. Mellette a tajvani Yi-Chen Feng, a japán Eri Yamamoto és az amerikai Maxim Lando versenyez majd.

Ön a zsűri elnöke, de kik a tagok?

A zsűriben meghívásomra Dr. Farkas Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének vezetője, valamint Dr. Steven Spooner, a Johns Hopkins Egyetem professzora kapott helyet. Mi hárman választjuk ki majd a győztest. A döntőt Hollerung Gábor vezényli majd.

György Ádám Forrás: Origo

Mi a személyes küldetése a versennyel?

A New York-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny sokat jelent számomra, hiszen a húszas éveim elején azzal az álommal érkeztem New Yorkba, hogy egyszer majd felléphetek a Carnegie Hallban. Az azóta eltelt tizenöt évben számtalan alkalommal adhattam szólókoncertet a Nagyteremben, ami óriási megtiszteltetés.

Személyes küldetésem és misszióm Liszt Ferenc hagyatékának ápolása a tengerentúlon, és az, hogy a következő generáció tehetséges művészeit segítsem a művészi kiteljesedésben.

A verseny elindításánál mindkettő fontos szempont volt, és bátran mondhatom, hogy mindkét fontos misszió meg is valósult. A Zeneakadémián eltöltött évek alatt világszínvonalú oktatásban volt részünk, világszínvonalú mesterektől tanulhattunk. Liszt zenei dédunokái vagyunk, ami természetesnek hangzik, de sokkal jelentőségteljesebb, mint gondolnánk. Liszt forradalmi intézményként képzelte el a Zeneakadémiát, ahol a különböző művészi irányok és megfogalmazások mind helyet kapnak, és előretekintő, művészileg megújulni vágyó tanárok és növendékek népesítik be az intézményt. Soha nem felejtem el a Zeneakadémia aulájában az inspiráló, izgalmas, érdekes beszélgetéseket pályatársaimmal a tanórákon kívül. Felvételeket elemeztünk a ruhatárban, előadásmódokat hasonlítottunk össze az órák után, tanultunk más művészektől az esti koncerteken, és közben kerestük a saját hangunkat a hangszeren. Liszt szellemiségéhez – azt hiszem – ez is hozzátartozik. A Liszt Ferenc Zongoraverseny kicsit talán ezt a gyakorlatot is továbbviszi, hiszen a Carnegie Hall háromezer fős közönsége és az online nézőközönség is ugyanazt a művet, Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét hallja majd négy különböző előadásban. Ez lehetőséget biztosít majd nekik arra, hogy összehasonlítsák az előadásokat, még jobban megismerjék a darabot, és végül megszavazzák a számukra legjobban tetszőt – vagyis kiválaszthatják azt a versenyzőt, aki megkapja a közönségdíjat. Aki a helyszínen hallgatja majd a versenyt, QR-kód segítségével tud majd szavazni. Az online közvetítést nézők pedig a newyorkliszt.com oldalon adhatják le szavazatokat. A közönségszavazás a verseny egyik különlegessége! Egy picit mindenki részt vesz benne és joggal érzi magáénak. Lehet-e valami ennél szebb?