Amikor kiforgatják a világot

Medveczky Balázs, irodalom
Medveczky Balázs új regénye
Vágólapra másolva!
A Válasszatok! irracionalista regény, teljesen ismert világot rajzol meg, mindig is létező archetípusokat és visszatérő szituációkat, amelyeket a túlrajzolt alakok és a kissé kifordított helyzetek tesznek a valóságtól elrugaszkodottá. Medveczky Balázs harmadik kötete a mindenkori demokratikus választások világában játszódik. 
Vágólapra másolva!

Ebbe a környezetébe helyezi legújabb regényének szereplőit Medveczky Balázs és azért, hogy ebben a miliőben még inkább szembe lehessen találkozni az emberek mindenkori jellegzetességeivel, alaposan kiforgatja ezt a világot. Így születik meg a demokritikai irrealista regény, amelyben mindenki önmaga karikatúrájává válik, majd a párhuzamos valóságokban alkalma lesz szembesülnie saját maga hasonmásával is.

A hatalmi bukások és győzelmek olyan határhelyhelyzetek, melyek egyben a személyiség próbatételei is.

Mióta demokrácia létezik, bármely országban a választások környékén tömött sorokban gyülekeznek a haszonlesők, a köpönyegforgatók, a talpnyalók, az egymást elárulók, az idő előtt pozíciókat osztogatók, az érdem nélkül kitüntetettek, a hatalom mámorában magukat meghazudtolók..Medveczky Balázs író a Válasszatok!-ban kisarkítva

az emberi természet és a gyarlóságot mutatja meg, nagyon szellemesen.

Mindezt a társadalom peremvidékéről választott négy hajléktalan kalandjain át mutatja meg, fordulatokban gazdagon, groteszk humorral átszőve teszi közérthetővé.

Medveczky Balázs új regénye Forrás: Origo

A történet szerint négy hajléktalan a választások napján egy adag „zónapörkölt" miatt indul szavazni, ám olyan furcsaságokkal szembesül, amelyben rá kell jönne, hogy párhuzamos valóságokban léteznek. Amikor a dimenziók közötti utazás rutinná válik, elkezdenek alkalmazkodni az új, egyre kedvezőbben alakuló helyzeteikhez amelyben, egyik napról a másikra hivatali takarítók, vagy inkább a tisztaság menedzserei lesznek, de az sem meglepő, hogy egyikük szempillantás alatt gróffá válik, és nem csodálkozunk azon, ha a csepeli titkárból mindenféle előzmény nélkül HR főnök lesz.

Az elképzelt, új győztes párt vezetői, ha semmi másban nem is, abban nagyon biztosak, hogy mindent az előző vezetők tettek tönkre. Persze, a másik párt sem hagyja magát.

Az abszurd regény, groteszk humorral egy könnyedebb dimenzióba vezet, mondhatni egy sajátos irracionalitásba. Nagyon szórakoztató könyv.