Közel 30 kortárs képzőművész kapott felkérést a Lobenwein Galéria első, karácsonyi akciójára. A neves alkotók - köztük Bukta Imre, drMáriás, Ef Zámbó István, Kiss Tibor, Soós Nóra, Pakosz Anna, vagy Wahorn András - kivétel nélkül arra vállalkoztak, hogy a karácsony-ihletésű műveikkel mutatják meg, mit jelent számukra az ünnep.

Az eredeti művek december 20-án, aukción találhatnak gazdára, a művek kikiáltási ára százezer forinttól közel kétmillió forintig mozog. Kis példányban sorszámozott, szignózott reprodukciók is kaphatók a www.artxmas.hu oldalon.

"Kíváncsi voltam, hogy mit jelent a karácsony azoknak a művészeknek, akiket nagyra tartok, akik sok-sok alkotásukkal teszik szebbé a hétköznapjainkat." - mondta Lobenwein Norbert, a galéria alapítója a sajtóközleményben.

Az ArtXmas-névsorban szerepel Bada Dada, Bács Emese, Bereczki Kata, Bondor Csilla, Borsandi Balázs, Bukta Imre, Döme Péter, drMáriás, Ef Zámbó István, Eged Enikő, Gaál Kata, Győri Márton, Hu-Yang Kamilla, Kiss Tibor, Jásdi Juli, Labrosse Dániel, Magyarósi Éva, Marosi Panni, Murakami Patrick, Nemes Anita, Ódor Bence István, Pakosz Anna, Petyka, Sibitka Anna, Soós Nóra, Varga Bálint Dániel, Wahorn András és Weiler Péter. Az alkotók egyedi, erre az alkalomra készült művekkel vesznek részt az ArtXmas programban.

Lobenwein Norbert, a Galéria vezetőjeFotó: Csudai Sándor - Origo

Az elkészült képek december 7-23. között Budapesten a Főfotó Stúdiójában (VIII. Baross u. 10.) láthatja a közönség. Az ünnepélyes bemutatónak pedig december 3-án, szombaton 17 órakor az Akvárium Klub ad otthont. Az ArtXmas művészei maguk dönthettek arról, hogy a Lobenwein Galériával közösen milyen, számukra fontos ügyet támogassanak, így vélhetően első alkalommal fordul elő, hogy akár közel harminc rászoruló jut segítséghez, egyetlen projekt, az ArtXmas keretében.

„A Lobenwein Galéria 2020-ban indult útjára a virtuális térben. Akkor kortárs művészek a felkérésünkre a 2020-as évet mutatták be, ugyanezt egy évvel később megismételtük és idén is tervezünk hasonlót. Azóta több, sikeres akciót indítottunk el: két alkalommal a „Nekem a Balaton" című projektben a Balatonról készítettek műveket kortárs művészek, tavaly az MTV logójából készült szobrokat festettek meg a felkért művészeink. Az ArtXmas egy új programunk, amely nagyon közel áll a szívemhez. A karácsony számomra egy minden évben nagyon várt ünnep, amelyre heteken át készülök. Kíváncsi voltam, hogy mit jelent a karácsony azoknak a művészeknek, akiket nagyra tartok, akik sok-sok alkotásukkal teszik szebbé a hétköznapjainkat. Nagyon örülök, hogy ennyire nívós művészek vállalták, hogy részt vesznek az ArtXmas programjában, szívem szerint mindenkit felsorolnék, hiszen mindenkit másért szeretek. Olyan példaképek, élő legendák is velünk vannak, mint EfZámbó István, Bukta Imre, vagy Wahorn András, a fiatal generációból a személyes kedvenceim Magyarósi Éva, Pakosz Anna, vagy éppen Sibitka Panni és Weiler Péter és azt is örömmel említem, hogy a Quimby frontembere, Kiss Tibi barátom igen ritkán ragad ecsetet, de most ő is igent mondott.

Kár lenne tagadni, hogy a karácsony ajándékozásról is szól. Az ArtXmas remek alkalom arra, hogy értékes ajándékok találjanak gazdára. Az eredeti művekből ugyanis 100-100 db sorszámozott, szignózott giclé is készül, több méretben. Ezekhez megfizethető áron juthatnak hozzá a szerencsések, nagyobb tételben pedig képeslap-csomag is készül a teljes ArtXmas 2022 kollekcióból." – mondta el Lobenwein Norbert, a Galéria vezetője.